Ръководството на БФБ планира в най-скоро време да започне преговори с Deutsche Boerse за предоговаряне на условията по организиране на търговията на борсата ни през електронната система XETRA, стана ясно след брифинга за журналисти, след провелото се по-рано днес извънредно Общо събрание на акционерите на БФБ.

„Да, XETRA е една модерна платформа за търговия, но която е и подходяща за пазар в бум. Същата се превръща в затормозяващ фактор при един ниско ликвиден пазар и свити приходи", заяви Асен Ягодин, председател на СД на БФБ-София, по повод въпрос на журналист за тежестта на XETRA върху разходите на борсовия ни оператор.

„Тежи ни, много ни тежат условията с XETRA", каза Ягодин, като допълни, че по силата на договора обаче, не може да направи публично достояние финансовите параметри по споразумението. „Основната част от разходите ни са свързани с XETRA", посочи още той.

На срещата стана ясно още, че в подписаното преди близо три години Рамково споразумение между Българска фондова борса-София и Deutsche Boerse за внедряване на електронната система за търговия XETRA, не са предвидени различни варианти в поддръжката й, като например вероятността пазарът да е в криза и обвързаните с нея ефекти върху търговията.

Що се отнася до въпроса дали можем да говорим за предсрочно прекратяване на петгодишния договор с Deutsche Boerse, от който вече са изтекли над две години от активната търговия през XETRA, Асен Ягодин посочи, че юристите на респондента са си свършили много добре работата. От друга страна Иван Такев, изп. директор на БФБ, обясни, че това е дългосрочна инвестиция и не вижда смисъл от предсрочното й прекратяване.

Тук бихме искали да приложим някои въпроси на Profit.bg и отговорите от борсата, дни преди началото на активната търговия на БФБ по търговската платформа XETRA през юни 2008 г.

Какво беше заданието на Българска фондова борса към чуждите фондови оператори?

Да се предложи технологично решение, представляващо модерна система за търговия, разработена от фондов оператор, а не от трето лице. На второ място, платформа, оперирана и актуализирана в период от 10 години, да е разработена от водещ доставчик на технологични решения в областта.

Сред критериите беше и условието за фондов оператор, до чиито пазари имат достъп инвестиционните банки от Западна Европа и САЩ и не на последно място изгодни за БФБ финансови параметри, включително и на бъдещи актуализации на системата.

Колко и от кои чужди участници БФБ получи оферти?

От Deutsche Boerse, ОМХ и от Атинската фондова борса. Впоследствие разговори бяха водени и с Borsa Italiana.

Кои критерии за избор на оператор бяха с основна тежест в конкурса?

Всички от посочените в първия въпрос.

С какво офертата на Deutsche Boerse бе по-добра от другите конкуренти?

На първо място, предлага включването на БФБ към цялостната мрежа на XETRA и вследствие на това - улеснен достъп на чуждестранни участници и посредници до местния пазар.

Работа винаги с последна версия на системата без допълнителни разходи, както и сътрудничество и в други области, като разпространение на пазарна информация и индекси.

Тук попадат и финансовите параметри и не на последно място - възможност за бъдещи проекти в областта на деривативните пазари.

За какъв срок е подписано споразумението и какви са задълженията на страните по сделката?

За петгодишен срок с опция за подновяване след изтичането му.

Какви са финансовите параметри на сделката - колко струва на БФБ въвеждането на XETRA и колко ще е годишната такса?

Фиксирана годишна такса няма. Плащанията към Deutsche Boerse за ползването на системата зависят от броя на транзакциите или прогресивно намаляващи, в зависимост от броя сделки.

Предвижда ли споразумението с Deutsche Boerse клауза за преференциални условия при задвижване на евентуална процедура за продажба на държавния пакет от акции в БФБ?

Не. В споразумението с Deutsche Boerse няма нито една клауза, третираща евентуална приватизация на държавния дял в борсата.