Акционерите на Български транспортен холдинг АД (

) ще обсъждат на насроченото за 10 ноември извънредно ОСА „мерки за подобряване на контрола и противодействие на лошите практики и тенденции при управлението на дъщерните дружества“.

Чрез тях се цели на първо място подобряване на производствените резултати и гарантиране на положителна динамика, както и изясняване на перспективите за развитие на дружествата.

На второ място ръководството на БТХ се стреми към подобряване на паричния баланс и намаляване на перманентната задлъжнялост към доставчици и повишаване на ефективността от използването на материалната база на дъщерните дружества, както и повишаване на възвръщаемостта от направените инвестиции през последните 5 години.

На последно място се цели осигуряване на достатъчно адекватен финансов, счетоводен и оперативен контрол върху дейността на дружествата от страна на оперативното ръководство на дружествата.

Необходимо е представителите на Български транспортен холдинг АД в Съветите на директорите на дъщерните дружества да предприемат инициатива и осигурят отстраняване от изпълнителни функции на злоупотребилите или проявилите безстопанственост изпълнителни директори и прокуристи, както и търсене на наказателна и имуществена отговорност.

Необходимо е да се увеличи отговорността при неизпълнение на поставените задачи, безстопанственост или злоупотреба със служебно положение чрез промени в договорите за управление и вътрешните правила, а където е необходимо - и на уставите.

Представителите трябва да повишат мотивацията на оперативното ръководство на дружествата - изпълнителни директори, прокуристи и отговорни счетоводители, чрез по- тясно обвързване на възнагражденията им с постигането на поставените задачи и финансов резултат.

Необходимо е осигуряване на ефективен контрол върху дейността на Съветите на директорите, гласи съобщението в x3news.

По предложение на представителите на холдинга трябва да се осигури отстраняване на злоупотребилите или проявилите безстопанственост членове на Съвети на директорите. За целта, където е необходимо, да се свикат Общи събрания на акционерите за търсене на наказателна и имуществена отговорност.

В случая се засяга и изборът на ръководните лица. При избиране на нови членове на Съветите на директорите да бъдат предложени на Общите събрания на акционерите специализирани юридически лица в областта на стратегически и оперативен контролинг или счетоводство и одит.

Акциите на холдинга не са търгувани на БФБ от 23 септември. Тогава са изтъргувани 42 лота при средна цена от 9 лв.