От БТХ обсъждат мерки за подобряване контрола над дъщерните дружества

502
От БТХ обсъждат мерки за подобряване контрола над дъщерните дружества

Акционерите на Български транспортен холдинг АД () ще обсъждат на насроченото за 10 ноември извънредно ОСА „мерки за подобряване на контрола и противодействие на лошите практики и тенденции при управлението на дъщерните дружества“.

Чрез тях се цели на първо място подобряване на производствените резултати и гарантиране на положителна динамика, както и изясняване на перспективите за развитие на дружествата.

На второ място ръководството на БТХ се стреми към подобряване на паричния баланс и намаляване на перманентната задлъжнялост към доставчици и повишаване на ефективността от използването на материалната база на дъщерните дружества, както и повишаване на възвръщаемостта от направените инвестиции през последните 5 години.

На последно място се цели осигуряване на достатъчно адекватен финансов, счетоводен и оперативен контрол върху дейността на дружествата от страна на оперативното ръководство на дружествата.

Необходимо е представителите на Български транспортен холдинг АД в Съветите на директорите на дъщерните дружества да предприемат инициатива и осигурят отстраняване от изпълнителни функции на злоупотребилите или проявилите безстопанственост изпълнителни директори и прокуристи, както и търсене на наказателна и имуществена отговорност.

Необходимо е да се увеличи отговорността при неизпълнение на поставените задачи, безстопанственост или злоупотреба със служебно положение чрез промени в договорите за управление и вътрешните правила, а където е необходимо - и на уставите.

Представителите трябва да повишат мотивацията на оперативното ръководство на дружествата - изпълнителни директори, прокуристи и отговорни счетоводители, чрез по- тясно обвързване на възнагражденията им с постигането на поставените задачи и финансов резултат.

Необходимо е осигуряване на ефективен контрол върху дейността на Съветите на директорите, гласи съобщението в x3news.

По предложение на представителите на холдинга трябва да се осигури отстраняване на злоупотребилите или проявилите безстопанственост членове на Съвети на директорите. За целта, където е необходимо, да се свикат Общи събрания на акционерите за търсене на наказателна и имуществена отговорност.

В случая се засяга и изборът на ръководните лица. При избиране на нови членове на Съветите на директорите да бъдат предложени на Общите събрания на акционерите специализирани юридически лица в областта на стратегически и оперативен контролинг или счетоводство и одит.

Акциите на холдинга не са търгувани на БФБ от 23 септември. Тогава са изтъргувани 42 лота при средна цена от 9 лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...