От днес (29 ноември) до 3 декември ще продължи първичното публично предлагане на общо 1.7 млн. акции от Агрия Груп Холдинг.

Определеният ценови диапазон на емисията е между 9 и 13 лв. за акция. Цената за изпълнение на офертите ще се определи чрез метода на пласиране – book building.

При успех на IPO-то свободно търгуемият обем на компанията ще бъде 25% при основен капитала от 6.8 млн. лв.

Компанията може да набере максималните 22.1 млн. лв., които ще бъдат използвани за осъществяване на инвестиционната програма на дружеството.

Най-големият проект е изграждането и пускането в експлоатация на завод за производство на биогорива в гр. Девня. Цялостната инвестиционна програма на компанията възлиза на около 15-16 млн. евро, като над 50% от средствата са предвидени за изграждане на завода за биодизел.

Останалата част от средствата ще се инвестира в областта на хранително-вкусовата промишленост, в сферата на агробизнеса – покупка на земеделска земя, покупка на обработваща и прибираща селскостопанска техника, изграждане и възстановяване на съществуващи поливни системи в землищата, които обработват агрофирмите на холдинга.

Към края на септември печалбата на консолидирана база на компанията е 2.319 млн. лв., или с 50% над предварителните очаквания за 2007 г.

Сегашният дял на отраслите в приходите на Агрия Груп Холдинг (40.5 млн. лв.) са, както следва: 57% на преработвателната промишленост, 20% на хранително-вкусовата промишленост, 12% на агробизнеса и 11% на възобновяемите енергийни източници.