От Българска фондова борса призоваха Кремиковци (

) да разкрие информация, относно повишения интерес към съдбата на дружеството и зачестилите спекулации. В запитването на борсата се споменава, че "във връзка с множеството публикации, новини и изявления в средствата за масово осведомяване относно водените преговори за продажбата на мажоритарния пакет от капитала на Кремиковци АД, както и относно по-нататъшната му съдба като цяло, считаме, че е повече от необходимо самото дружество да изпълни задължението си за разкриване на вътрешна информация при наличието на такава, включително и относно:

- Текущото състояние на преговорите за продажба на мажоритарния пакет от акции;
- Наличието на запори върху активи, собственост на Кремиковци;
- Удовлетворяване на претенции към трети страни;
- Всякаква друга съществена информация, имаща отношение към текущата дейност на компанията и събитията от последните дни.

Във връзка с горното и на основание чл. 63 от Правилника на БФБ-София АД Ви моля незабавно да разкриете всякакви данни, представляващи вътрешна информация по смисъла на Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти по предвидения ред.

Освен това Ви уведомяваме, че Кремиковци не е изпълнило задължението си по чл. 95 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), а именно – не е представило отчет за последното тримесечие на 2007 г. в нормативно установения срок до 30.01.2008 г.", се казва още в запитването.

Информацията, която е постъпила от Кремиковци е следната:

1. Проявен е голям интерес от страна на различни компании за съвместен бизнес с Кремиковци
2. Досега не са подписани никакви споразумения
3. Мерил Линч е наета като финансов консултант, който да проучи процеса за намиране на стратегически алтернативи
4. Мерил Линч ще ускори този процес, който ще бъде прозрачен, като се спазва необходимата конфиденциалност
5. Балансът на дружеството за четвъртото тримесечие на 2007 г. ще бъде представен до 15.02.2008 г.

Допуснатата забава се дължи на обработката на големия документооборот и стремежа към максимално изчистване на бележките на независимия одитор, отнасящи се до предходни отчетни периоди.

Днес акциите на Кремиковци поевтиняха с 2.12%, до средните 17.5 лв. при обем от 11 изтъргувани книжа.