Двамата изпълнителни директори на Петрол Холдинг и Петрол - Орлин Тодоров, Светослав Йорданов и управителят на Нафтекс Петрол Йордан Георгиев, днес отвърнаха на удара на Денис Ершов. Да припомним, че Ершов разпространи миналата седмица отворено писмо до медиите, в което се твърдеше за умишлени финансови злоупотреби на посочените по-горе трима директора, както и воденето от тях политика за умишлен фалит на публичното дружество Петрол.

По-долу може да се запознаете с изявлението на Орлин Тодоров, изпълнителен директор на Петрол Холдинг, Светослав Йорданов, изпълнителен директор на Петрол и Йордан Георгиев, управител на Нафтекс Петрол.

„Вече шест месеца пребиваващият в България литовски гражданин Денис Ершов води активна медийна и процесуална кампания срещу Петрол Холдинг, Петрол и Нафтекс Петрол, както и лично срещу нас, в качеството ни на законни представители на тези търговски дружества, като ангажира времето на държавни институции, правоохранителни органи и длъжностни лица. Г-н Ершов „разкрива" „крупни злоупотреби", нарушения, колосални загуби, като доста фриволно борави с цифрите и понятията, обявявайки „злоупотреби" и загуби на стойност между 100 млн. лeва и 250 млн. eвро, в зависимост от настроението си.

Вероятно на него му е удобно да забрави, че до септември 2008 г. беше председател на управителния съвет на Петрол и като такъв ръководеше работата на Петрол и дъщерните му дружества, като някои от загубите, за които говори, са натрупани именно тогава. Често в изявленията си той лансира напълно противоречащи си тези, само и само да обоснове правотата си.

С действията си г-н Ершов възпрепятства нормалния търговски оборот на управляваните от нас дружества, подронва авторитета им, руши репутацията им, ограничава достъпа им до финансиране и в крайна сметка подкопава доверието на инвестиционната общност към тези дружества и създава предпоставки за блокиране на дейността им. Погледнато разумно, никой акционер няма интерес от това, дори и самият той, като акционер в Петрол Холдинг.

През седмицата 13 - 17 декември 2010 г. г-н Ершов разпрати серия от писма с почти идентично съдържание до медии, държавни и финансови институции. В тези писма г-н Ершов директно твърди, че ние тримата, в състояние на престъпен сговор помежду си, сме извършили стопански престъпления за над 100 млн. лв. само за последните шест месеца, както и че водим Петрол към умишлен фалит.

Прави се безпочвен паралел между Петрол и Кремиковци, и се изразява загриженост за съдбата на 6 000 семейства на работещи в Петрол. Факт е, че в момента в Петрол работят 1 480 човека, и г-н Ершов, като член на надзорния съвет на дружеството би следвало да знае това.

Категорично заявяваме, че ще потърсим отговорност в рамките на закона от г-н Ершов за тези негови твърдения, които по същество представляват клевета, набеждаване и уронват доброто ни име и престиж, които сме изграждали в продължение на години.

Досега сме се отнасяли с разбиране към проблемите на Денис и сме му съчувствали в чисто човешки план. Дългогодишната систематична злоупотреба с алкохол, липсата на дом, родина, семейна и социална среда, дългите престои в затворено пространство, изгонването му от някои държави, претърпеният преди няколко години инцидент, последван от продължителен престой в болница - всичко това вероятно се отразява негативно на психиката и разсъдъка му и го кара да работи против интереса си.

Всичко обаче си има граници. Не желаем г-н Ершов да проявава фобиите си за наша сметка и на наш гръб. Освен, че ще се защитим по законовия ред, се обръщаме към близките на Денис да подходят отговорно и да потърсят специализирана помощ за него, за да защитят както неговия интерес, като акционер в Петрол Холдинг, така и собствения си интерес".

Акциите на Петрол поевтиняха на БФБ-София днес с 2.52%, до 5.751 лв. за лот, при общо изтъргуван обем от 3 363 книжа.

Сн.: Светослав Йорданов, изпълнителен директор на Петрол