Като заговорихме за приватизацията на Булгартабак, преко сили от продажбата на холдинга могат да се очакват 200 млн. лв., може би и по-малко. Това заяви Владимир Каролев, координатор на икономическия екип на НДСВ и общински съветник в СОС, в специално интервю за Profit.TV.

Според него интерес при продажбата биха проявили няколко български фирми, които произвеждат цигари, а именно новите собственици на фабриките в Пловдив и Стара Загора.

„Носи се и пазарен слух, че дистрибутори на Булгартабак ще обединят силите си, за да се опитат, вероятно с някоя финансова институция, да кандидатстват в приватизационния процес", сподели още Владимир Каролев.

Що се отнася до желанието на правителството да привлече стратегически инвеститор, според него, ако въобще биха кандидатствали, има един от четирите инвеститора, който би могъл да постигне някаква синергия и това е Japan Tobacco Int.

„Те не разполагат с фабрики в околните на България страни. Най-близката им е в Унгария и не е сред най-добрите им като JTI имат добри бази в Полша, Украйна, Русия. Те, според мен, имат интерес към Булгартабак", смята още икономистът.

Владимир Карлев не вижда причина другите големи инвеститори да се включат в приватизацията на държавния холдинг. „Philip Morris имат завод във всяка страна около България. Същото може да се каже и за BAT, които останаха много разочаровани през 2005 г., когато смятам, че буквално бяха изгонени поради политически игри между ДПС и НДСВ тогава".

Самият той не очаква някакво голямо състезание в случая, но подкрепя с две ръце приватизацията, защото по-скъп Булгартабак няма да стане. „С годините той може само да поевтинява", заключи Каролев.

Нещо повече, „лошата история около Булгартабак лиши държавата от над 1 млрд. щатски долара (1993 - 1995 г.)", смята икономистът. „И тук искам да отворя една скоба, че точно тогава почти всички страни от Централна и Източна Европа извършиха приватизациите, с изключение на Румъния и България. Румънският цигарен монопол го докара до такова състояние, че почти фалира и накрая никой не го купи".

Според него монетата има винаги две страни. От една страна лошото сега е, че цената на Булгартабак е много ниска. Хубавото обаче е, че „жабетата ги изручахме", производството на тютюни е на такива нива, че по-голямата му част (90% е от това, което се произвежда като тютюн се изнася), а не се купува от Булгартабак. Така че от тази гледна точка отпада и този мотив „надейте да приватизирате Булгартабак, защото няма кой да купува тютюни",

Самият Владимир Каролев не вижда нежелание нито от управляващите, нито от опозицията да приватизират холдинга. „Но тук пак опираме до въпроса, че ако офертите не са на нива, които очакват, някой може да каже цената е много ниска, макар че подобно определение за цена няма. Има пазарна и непазарна цена", каза в заключение икономистът.

Днес пазарът оценява Булгартабак холдинг на 132.46 млн. лв., или по 17.98 лв. за акция на държавния холдинг.

Цялото интервю с Владимир Каролев, координатор на икономическия екип на НДСВ и общински съветник в СОС, може да гледате тук.