Отчетите донесоха глътка свеж въздух за Българска фондова борса

1061
Отчетите донесоха глътка свеж въздух за Българска фондова борса

Днес станахме свидетели на това как отчетите на публичните компании могат да се отразят положително върху дневната търговията на Българска фондова борса, а инвеститорите на капиталовия ни пазар да вдишат глътка свеж въздух.

До средата на сесията по всичко личеше, че ще станем свидетели на поредния срив на Българска фондова борса. И едва ли нещо можеше да промени устремът й надолу.

Негативните настроения властваха до момента, в който знакови за капиталовия ни пазар компании не започнаха да публикуват шестмесечните си отчети. Данните от тях поднесоха в по-голямата си степен приятни изненади.

Нека да направим кратка ретроспекция на случилото се днес. Още в първите минути на сесията, индексите на БФБ се оцветиха в червено. Кулминацията бе към средата на деня, когато загубите при SOFIX и BG40 бяха от близо 4%, а индексът на сините чипове все повече се отдалечаваше от границата на 1 000 пункта.

Почти едновременно бяха публикувани отчетите на компании като М+С Хидравлик, Неохим, Оргахим, ХЕС, неконсолидираните отчети на Доверие Обединен Холдинг и на Индустриален Холдинг България. И макар акциите на някои от споменатите компании да затвориха на червено, пазарът все пак реагира положително на отчетените резултати като се наваксаха загубите от началото на деня.

Печалбата на М+С Хидравлик към първото шестмесечие на годината е 3.49 млн. лв. при 2.94 млн. лв. от преди година, което е ръст от 18.3% на годишна база. През деня по позицията се изтъргуваха 1 524 лота като средната цена е 6.9 лв., колкото е стойността на последната сделка. Подобна цифра е с 1.43% под нивото на отваряне. В ранната сесия акциите на компанията губеха 2.9% от стойността си.

Определено голямата изненада дойде от химическия комбинат Неохим. До края на юни Неохим има печалба преди данъци в размер на 39.038 млн. лв. или 14.92 лв/акция. Година по-рано дружеството отчете положителен финансов резултат в размер на 8.09 млн. лв.

Нетните приходи от продажби за периода нарастват с 40.27%, до 180.5 млн. лв. Продажбите на продукция в страната са за 82.7 млн. лв., а извън България за над 95.3 млн. лв.

Това покачи цената на акцията на дружеството с 11.95% до 73.89 лв. в последната сделка за деня. Новината се отрази и върху обема. Изтъргуваха се 2 804 лота при средна цена от 72.79 лв. Като цяло цената при Неохим бе на плюс през целия ден.

Макар и по-слаба печалба за полугодието, спрямо същия период на 2007 г., от Оргахим отчитат сериозно повишение в приходите от продажби. За една година шестмесечните постъпления от продажби на компанията скачат с 20% - от 56 млн. лв. на 67.35 млн. лв.

Публикуваният отчет подкрепи цената при Оргахим. Нека да припомним, че тя се снижи до под 200 лв. като се сключиха сделки и на 190 лв., което бе загуба от близо 7% в цената. Впоследствие ситуацията се промени като книжата затвориха на минус 0.15%. При обем от 280 лота средната им стойност остана под 200 лв. на 198.79 лв.

Хидравлични елементи и системи обяви нетна печалба в размер на 2.5 млн. лв. към 30 юни, или по 0.83 лв./акция. Година по-рано положителният финансов резултат на компанията бе 1.8 млн. лв. През деня се изтъргуваха 5 акции без изменение в стойността им от 19.89 лв.

Доверие Обединен Холдинг изненада и с получените от дъщерните компании и асоциирани предприятия дивидент. Неконсолидираната печалба на холдинга към 30 юни е 5.35 млн. лв. при 393 хил. лв. неконсолидиран финансов резултат от преди година.

По позицията също наблюдавахме обръщане на тренда, въпреки краткото колебание. Повишението в случая е от +0.94% на последните 5.25 лв. Средната цена за лот достигна 5.2 лв., формирана от 6 924 изтъргувани книжа.

Положителният неконсолидиран отчет на Индустриален холдинг България също повлия върху инвестиционните решения. Въпреки първоначалните загуби по позицията, веднага след публикуването на данните търсенето по позицията рязко оскъпи акциите. Постепенно обаче ръстът стана по-умерен. Така книжата на холдинга приключиха на +0.95%, а средната цена от 5.93 лв. бе формирана от 43 593 изтъргувани акции.

Въпреки посочените факти като цяло сесията си остана по-скоро негативна. Днес SOFIX загуби нови 1.2% от стойността си до 1006.51 пункта. Понижението при BG40 е от 1.48% на 256 пункта. Отрицателното изменение при BG TR30 и BG REIT е от 1.12% и 0.91% на съответно 667.59 пункта и 88.84 пункта.

Общият оборот бе висок, на фона на цифрите, които свикнахме да наблюдаваме през последните месеци. Сделките с ценни книжа бяха за 5.48 млн. лв. при 121 активни компании. Акциите на 26 от търгуваните дружества затвориха на зелено.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg