Според постъпила на БФБ-София АД информация от САФ Магелан АД-София предложението за закупуване на дял по-голям от 50% от САФ Магелан АД бе суспендирано до по-нататъшно развитие по обвинението за insider trading, отправено от КФН към Изпълнителния директор и мажоритарен собственик на САФ Магелан АД.

Според събощението, това е станало в телефонен разговор между желаещия да закупи дял по-голям от 50% от САФ Магелан АД чуждестранен инвеститор, оценяващ САФ Магелан АД на 35 млн. евро и Изпълнителния директор на САФ Магелан АД.

По време на проверката на КФН беше констатирано, че Георги Костадинов Георгиев, изпълнителен директор на САФ Магелан АД, в качеството си на вътрешно лице е търгувал за собствена сметка с акции на САФ Магелан АД, за които е притежавал вътрешна информация по смисъла на чл. 4, ал.1 от ЗПЗФИ, а именно информация за предстояща продажба и обратно изкупуване на построен "Пазар на едро (тържище) за риба с административна част”.

До момента, на Изпълнителния директор и мажоритарен собственик на САФ Магелан АД, не е връчено Наказателно постановление от страна на КФН. Ако това се случи, Постановлението ще бъде обжалвано пред Софийски районен съд, допълва съобщението.

Според информация от КФН, на 21 май 2007 г. комисията е съставила акт за установяване на административно нарушение на Георги Костадинов Георгиев, изпълнителен директор на „САФ Магелан” АД.

В КФН е внесено възражение от лицето по съставения акт, което е обсъдено от административно-наказващия орган.

За посоченото нарушение, чл. 40, ал. 1, т. 3 от ЗПЗФИ предвижда административно наказание глоба в размер от 20 000 до 50 000 лева. Издадено е наказателно постановление, с което е наложена глоба в размер на 20 000 лева. Постановлението подлежи на обжалване пред Софийски районен съд.

Днес няма сделки по позицията, като офертите купува/продава са на нива 20.00/24.93 лв. за акция.