Споразумение за сътрудничество ще подпише днес българският Централен депозитар с депозитарната институция в Румъния. Това съобщи Иван Такев, изпълнителен директор на Българска фондова борса, по време на форума „Шумът на парите”.

Споразумението ще даде възможност за двойни листвания на българските и румънските компании на борсите в съседната им страна.

„Това сътрудничество бе инициирано по време на миналогодишното издание на „Шумът на парите”, когато бе дадена и идеята за съвместен индекс на борсите в София и Букурещ”, отчете Такев.

По думите му има общо съгласие за изготвянето на такъв индекс и предстои от Българската фондова борса да предложат методология, която да третира равностойно двата пазара, така че при различната ликвидност и размер на компаниите, индексът да бъде репрезентативен и за двата пазара.

Сътрудничеството между БФБ и останалите борси в региона също продължава.

Вече текат преговори за сътрудничество и с депозитаря в Австрия, където трудностите са само технически, увери още Такев.

Събитието през 2012 г. се реализира благодарение на ВИП спонсорите Уникредит Булбанк, ПОК Доверие и MetLife и основните спонсори Евро Финанс, Армеец, Амрита, Chivas, Chevrolet.

Медийни партньори на мероприятието са сп. Мениджър, Dariknews.bg, Bulgaria ON AIR, imot.bg, Jobtiger.bg, в. Стандарт, novini.bg и insurance.bg.