През 2015 г. повече хеджфондове са затворили врати, отколкото в която и да е друга година от финасовата криза насам, след като волатилните пазари влошиха представянето на хеджфонд индустрията, показва ново проучване.

Миналата година е най-лошата от гледна точка на закриване на фондове от 2009 г. - 979 фонда са прекратили дейността си, в сравнение с 864 през 2014 г., показват данни на Hedge Fund Research (HFR).

През четвъртото тримесечие на 2015 г. също така има най-малко нови фондове от 2009 г. Общо 183 нови фонда са заработили през последните четири месеца на миналата година, в сравнение с 269 в предходното тримесечие.

Данните обхващат период, в който много от водещите играчи в индустрията отчетоха значителни загуби. Индексът HFRI Fund Weighted Composite се понижава с 0.9% миналата година, показват данни на HFR.

През декември множество фондове спряха да управляват парите на въшни инвеститори, като сред тях бяха BlueCrest на Майкъл Плат и Seneca Capital на Дъг Хиш. Други, като Lucidus Capital Partners, пък спряха напълно дейността си след изтеглянето на значителни средства от тях.

На фона на колебанията на пазарите, клиентите на хеджфондовете са започнали да се плашат повече от риска и да проявяват по-малка търпимост към ниската доходност през второто полугодие на 2015 г., според Кенет Хайнц, президент на HFR, според когото много от клиентите са започнали да теглят парите си от слабо представящите се фондове.

"Инвеститорите стават все по-проницателни по отношение на разпределението на капитала си и средата за стартиране на нови фондове продължава да бъде предизвикателна," казва той, цитиран от CNBC.

Водещите 20% от фондовете по активи са получили близо 80% от всички вложения през миналата година, показва анализ на Barclays на данните на HFR.

Засега тази година изглежда няма да е по-благосклонна за хеджфонд индустрията.

На фона на пазарните загуби и изтеглянето на средства, хеджфондовете губят 64.7 млрд. долара през януари, с което стойността на цялата индустрия пада под 3 трлн. долара за първи път от май 2014 г., сочат данни на eVestment. През януари 2016 г. са изтеглени най-много средства от индустрията от януари 2009 г. насам.

През февруари, когато обикновено има голям приток на средства, хеджфондовете са получили около 3 млрд. долара свежи пари, в сравнение с 18.6 млрд. долара за същия месец миналата година, според eVestment. Инвестиционните загуби са свалили общите им активи с още близо 20 млрд. долара, до 2.95 трлн. долара.

Стратегията, която носи печалби от началото на годината, е ръководена от компютри – систематични хеджфондове, които яхват новите трендове, използвайки финансови модели и алгоритми, доминират в класациите на най-добре представящите се фондове.

По-малката конкуренция може да помогне на оцелелите. Проучване на JPMorgan показва, че "пренаселеността в индустрията" е най-голямата причина за по-слабото представяне през миналата година, тъй като прекалено много фондове са преследвали прекалено малко пазарни възможности.