В БФБ-София АД е постъпило уведомление относно търгово предложение към акционерите на Българска телекомуникационна компания АД-София (

) на цена от 10.73 лв. за акция, съобщават от борсата.

Предложител е НЕФ Телеком България ООД, притежаващ пряко и чрез свързани лица общо 259 892 635 акции или 90.00148 % от капитала. Броят на акциите, обект на търговото предложение е 28 872 205.

Срокът на предложението ще бъде 30 дни от датата на публикуване на търговото в два централни ежедневника.

Търговият предложител заявява, че при наличие на всички законови предпоставки, дори и да не е изпълнено условието на чл. 119, ал. 1, т. 1 от ЗППЦК, възнамерява да поиска отписване на Българска телекомуникационна компания АД-София от регистъра на публичните дружества и емитенти на ценни книжа, воден от Комисията за финансов надзор.

В две сделки, на 17 август, бяха прехвърлени 259.888 млн. акции, или 90% от капитала на Българска телекомуникационна компания АД.

Цената на акция бе 10.70 лв., а общата стойност на транзакцията възлиза на 2.78 млрд. лв. или 1.421 млрд. евро.

Нека припомним, че във връзка с информацията, оповестена от Българска фондова борса, че AIG Global Invesments Group чрез „Неф телеком България” ООД е закупила 90% дял от капитала на „Българска телекомуникационна компания” АД, КФН започна проверка на посочената сделка.

Според наличната информация в КФН, предоставена от контролираните от Тор Бьорголфсон компании, преди сключване на сделката същите притежават не повече от 30% от капитала на БТК АД.

Проверката има за цел да установи страните по сделката, както и собствеността и статута на акциите преди продажбата на БТК АД.

Днес се изтъруваха 50 402 акции на БТК на средна цена от 10.80 лв. за брой.