Оценили сградата на Булгартабак на 500 евро за квадрат

1807
Оценили сградата на Булгартабак на 500 евро за квадрат

Работещите в Булгартабак и българските граждани бяха манипулирани с неверни информации от Агенцията за приватизация и от управляващите при осъществяване на продажбата на холдинга.

Това каза Никола Миленков, председател на Независимия синдикат на тютюневите работници в България към КНСБ.

В средата на месеца Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и "БТ Инвест ГмбХ", Австрия подписаха договора за приватизация на 79.83% от капитала на "Булгартабак - Холдинг" АД, София. Цената по договора е 100.1 млн. евро.

Те излъгаха за ангажиментите към работещите и за цената по сделката, която е малко над 100 милиона евро за близо 80% от капитала на дружеството, каза Миленков. Осъществяването на приватизацията само с един участник в конкурс вече се превръща в подарък. Процедурата за продажба е направена така, че да остане само един участник, а сериозните инвеститори да се откажат, подчерта той. Договорът за продажба не е публичен - никой не го е виждал, освен хората в Агенцията за приватизация, посочи Миленков.

Според информация на синдикатите няма да има санкции, ако новите собственици не изкупуват по 5000 тона тютюн на година, каза Юли Манолов, председател на синдикат "Тютюнева промишленост" към КТ "Подкрепа". Представителите на синдикатите изразиха недоумение, защо се продава печелившо предприятие по време на криза, когато цените се ниски.

Централата на холдинга в центъра на София счетоводно е записана с цена под 500 евро на квадратен метър. С подобни цени са записани и другите активи на холдинга, допълниха от синдикатите.

В активите на дружеството не била записана и нова машина за филтрови пръчки, на стойност 4 млн. лв., която вече е платена, но ще дойде през март 2012 г. София и Благоевград пък имали и теренни сгради в Хасково, Асеновград и Шумен.

Базираната в Австрия фирма "БТ инвест", която купи холдинга, не отговаря на критериите, заложени в стратегията за приватизация, приета от Народното събрание, категорични са синдикалистите.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Fernanda
# 0
19:03 | 26 March 2012
Impressive brain power at work! Great aneswr!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg