Интертръст Холдинг БГ АД приема отправеното предложение от Оловно-цинков комплекс АД за придобиване на собствеността върху всички притежавани от Интертръст Холдинг БГ АД акции в капитала на Горубсо Мадан АД и Горубсо Роф АД, се казва в корпоративно съобщение на сайта на Българска фондова борса. Решението за това е взето на 11 януари.

Дяловото участие на холдинга в Горубсо Мадан АД възлиза на 328 774 броя акции при капитал от 410 967 лв., разпределени в същия брой ценни книжа, сочат данните в Апис. В Горубсо Роф АД компанията контролира 147 600 броя акции при основен капитал от 184 500 лв., разпределени в същия брой ценни книжа.

Процедурата и цената за придобиването на акциите ще бъде определена по съгласуван от двете страни начин. В резултат се упълномощава изпълнителният директор на Интертръст Холдинг БГ АД Роберто Младенов да извърши всички необходими фактически и правни действия, свързани с изпълнение на взетите по-горе решения, в това число да представлява дружеството при провеждането на преговорите, относно придобиването на собствеността върху акциите, да определя по своя преценка всички елементи на сделката, да подпише необходимите документи във връзка с взетите решения.

Мажоритарен собственик на Интертръст Холдинг БГ АД е Валентин Захариев с 40% от капитала на компанията. Негови съдружници са Кирил Захариев и Петър Захариев с по 30%.

От своя страна Интертръст Холдинг БГ АД е основен акционер в публичния ОЦК АД, притежавайки 98.63 на сто от компанията.

Днес книжата на комбината претърпяха сериозен срив в цената си, след като до момента позицията губи 4.88% от пазарната си капитализация, до средните 78.55 лв. за акция. Обемът засега е 7 156, разменени между 72.1 лв. и 80.7 лв.