ОЦК: Направената прогноза е на база най-песимистичен сценарий

834
ОЦК: Направената прогноза е на база най-песимистичен сценарий

В изявление, изпратено на КФН и БФБ от Оловно-цинков комплекс АД (), се обявява, че намалението на обявената в неодитирания годишен отчет за 2007 г. печалба на дружеството от 23.4 млн. лв. до 13.8 млн. лв. в одитирания отчет се дължи на отчетени еднократни разходи в размер на 8.1 млн. лв. - обезценка на закупени при по-високи цени през 2007 г. концентрати и готова продукция, във връзка с прилагането на Международен счетоводен стандарт №39.

Прогнозната информация на дружеството през 2008 г. от Годишния доклад за дейността на мениджмънта е изработен в условията на повишена волатилност на световните пазари на цветни метали, падаща американска валута, повишаващи се цени на енергоносителите и значителни нива на инфлация, допълват от компанията.

Според писмото, подписано от Славея Стоянова, ДВИ на ОЦК, посочените приходи и разходи са калкулирани на база най-песимистичен сценарий, като при използването на умерено оптимистичен такъв разликата в крайния резултат може да достигне и надмине 15 млн. лв.

Нека припомним, че според направената прогноза в Годишния доклад, плануваното производство на олово е 26 225 тона, а на цинк - 27 850 тона. При производство и реализация на плануваните количества метали и съпътстващи ги продукти очакват приходите от продажби да бъдат близо 235.135 млн. лв и да бъдат извършени разходи за дейността за около 232.045 млн. лв.

Тези резултати не оказват влияние върху обявената инвестиционна програма на дружеството, която се изпълнява по график, и дългосрочна перспектива на развитие на ОЦК, завършва информацията.

Днес акциите на компанията загубиха 13.4% от стойността си до средно ниво 48.28 лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg