В изпълнение на програмата от 28 февруари за привеждане на част от производствата в европейските и националните еконорми, ОЦК в Кърджали намалява добива на олово до 15 000 тона годишно.

По-голямата част от това количество ще е след топенето на стари акумулатори, съобщи на пресконференция директорът на оловния завод инж. Стамен Стамов. Отделянето на метала от пластмасата става във водна среда и по тази технология няма замърсявания на околната среда, увери той.

До края на седмицата ще стане ясно дали заради перманентните обгазявания и затварянето на цех "Агломерация" на 18 април от РИОСВ- Хасково ще започнат масовите уволнения в комплекса.

Намеренията на ръководството са да бъдат освободени от работа 350 металурзи и спомагателен персонал.

До днес няма връчени предизвестия за съкращения.

По повод на многобройните твърдения, че в ОЦК продължава да работи цех "Агломерация", а от вратите на двете командни помещения са свалени поставените от екоинспекцията пломби, в присъствието на журналисти Стамен Стамов показа, че пломбите са там и никой не ги е пипал.

Акциите на ОЦК още не са търгувани на борсата днес. Вчера те затвориха на цена от 9.66 лв. бройката, което бе спад за деня от 2.42%.

Източник: БТА