Промени в работата на инсталациите на Оловно-цинковия комбинат (ОЦК) АД в Кърджали, привеждането им в съответствие с условията на комплексното разрешително и опасността от стартиране на наказателни процедури срещу Република България от страна на ЕС поради превишаване на нормите за качеството на атмосферния въздух в района на града бяха обсъдени на среща на заместник-министър Евдокия Манева с ръководството на Оловно-цинковия комбинат - Кърджали, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Сред взетите решения по инвестиционните намерения на дружеството са: Предстои да се модернизира оловното производство чрез въвеждане на технология "AUSMELT", като вече е в ход процедура по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

Това намерение ще бъде разрешено чрез издаване на комплексно разрешително за ново оловно производство, което ще наложи след въвеждане на новата технология да бъде спряна сега действащата инсталация. По същия начин предстои да бъде разрешено и модернизирането на цинковото производство.

Графикът за изграждане на новите съоръжения е: пускане на новия цех за цинково производство до края на 2011 г., пускане на новия цех за оловно производство до началото на 2012 г.

Едновременно с това предстои "ОЦК" АД да изгради депо за отпадъци от собственото си производство, като се очаква да представи доклада по ОВОС за изграждане на такова депо до декември т.г.

До реализирането на тези инвестиции дружеството ще предприеме възможните технически мерки за ограничаване на замърсяването на атмосферния въздух чрез монтиране на допълнителни пречиствателни съоръжения в рамките на месец и половина.

Припомняме, че ОЦК очаква приходите от продажби за 2009 г. да бъдат близо 98 млн. лв. Година по-рано от компанията отчете нетни приходи от продажби в размер на 157 млн. лв., а за 2006 г. те са 245 млн. лв.

За 2008 г. компанията обяви загуба от 37.5 млн. лв., срещу печалби респективно от 15.28 млн. лв. и 13.83 млн. лв. за 2006 и 2007 г.