Ръководството на нашумелия със системните си екологични нарушения Оловно-Цинков Комплекс, смята да превърне дружеството в един от най-модерните заводи в света за производство на цинк и цинкови сплави.

На 15 юли тази година от ОЦК са закупили лиценз за дълбочинно извличане на метали.

„Тази нова революционна технология надгражда закупената технология, по която вече се модернизира Цинковия завод в ОЦК и гарантира извличането на цинка да е минимум 98%. Освен рекордното извличане, технологията гарантира и намаление на генерираният отпадък от Цинков завод с 30% , екологичната му безвредност както и търговското му приложение", твърдят от завода, като допълват, че гарантираният годишен икономически ефект е над 10 млн. долара при днешните цени на металите.

Освен заплащането на лиценза, от ОЦК ще плащат и такса "роялти" в продължение на 15 години. Размерът на инвестицията без цената на лиценза е 3 млн. долара. Срокът на усвояване и пуска на оборудването по лицензионната технология е 9 месеца.

От компанията смятат, че с реализацията на модернизацията на цинков завод, както и с усвояването на новата лицензионна технология ОЦК се превръща в един от най- модерните заводи за производство на цинк и цинкови сплави в света.

Да припомним, че в началото на април започна поетапно спиране на оловното производство към ОЦК. Първият случай на прекъсване на производствения процес за 55 години се наложи заради системно неспазване на екологичните норми.

Акциите на ОЦК поскъпнаха с 0.85% днес, до 8.27 лв. за лот.