Мажоритарният собственик на Оловно Цинков Комплекс АД, Кърджали - Интертръст Холдинг БГ ЕАД, София съобщава, че след поредната продажба на акции, осъществена на 22 август бе достигнат фрий флоут от 10.006%.

С това, поставената за тази година цел, а именно изпълняване на условията за влизане на ОЦК АД, Кърджали на официален пазар и в най-престижния индекс на Българската Фондова Борса SOFIX, беше изпълнена и засега се спират продажбите на пакети акции.

Както беше обявено по-рано, средствата от продажбите на тези акции ще бъдат насочени за изпълнение на инвестиционната програма на ОЦК АД, Кърджали.

От ръководството допълват, че ще съсредоточат усилията си главно към разширяване на суровинната база на фирмата посредством придобиване на нови мощности и усъвършенстване на вече контролираните от холдинга.

Припомняме, че през юни Оловно цинков комплекс АД получи сертификат за инвеститор първи клас от Българската агенция за инвестиции за проекта „Модернизация и разширение на Цинков завод" на стойност 68 млн. евро.

В обхвата на планираната инвестиция са: нов електролитен цех, нов пържилен цех и нова инсталация за сярна киселина. Ще бъдат внедрени модерни технологии, чрез които ще бъдат достигнати високи стандарти за ефективност на производството, както и най-стриктните изисквания за околна и работна среда, съгласно българското и европейско законодателство.

Оловно-цинков комплекс АД - Кърджали отчита печалба в размер на 14.31 млн. лв. (1.7 лв. на акция) за шестмесечието, или със 105.40 % повече, в сравнение с 12 месеца по-рано (6.97 млн. лв.).

Основният капитал на дружеството е 8 413 360 лв., а собственият достига в края на юни 68.027 млн. лв.