Изпълнителният директор на Костенец ХХИ Зорница Илиева изпрати Отворено писмо до медиите, като право на отговор по повод публикации в масов български ежедневник. Ето и писмото:

„Във връзка с публикувани материали във вестник „Труд" от 23 и 25.08.2010 година Ви изпращам отговори на поставените от Вас въпроси.

Уважаеми журналисти, не знам от къде черпите информацията си, но се надявах поне да я проверявате за достоверност. За съжаление, след като прочетох и публикацията Ви от 25 август, вече съм сигурна кой е източникът и каква е причината за тенденциозността й.

Цитирате няколко предприятия от състава на холдинга „АКБ Форес", и аз, Зорница Илиева - изпълнителен директор на Костенец ХХИ- гр Костенец, сега Ви давам информация за едно от тях, за което беше изписано доста.

В дружеството бяха направени инвестиции за нова тишу машина, ко-генерация и газопровод на обща стойност 60 милиона лв. Поради обективни и субективни причини пускът на мощностите се забави, което съвпадна и с кризата, но с общи усилия на целия екип заводът започна работа. Трудно е, но ще се справим, за което, разбира се, разчитаме основно на работещите в дружеството.

Имаше забавяне на заплатите наистина, но ако бяхте проучили нещата, щяхте да сте наясно, че към настоящия момент се изплащат ежеседмично текущи заплати и останали задължения от минали месеци. Позволявам си да попитам - коя друга фирма в България е начислила и изплатила на работещите в нея 100% договорираните възнаграждения при принудителен престой от 6 месеца, без да се стигне до масови съкращения?

Нека не забравяме, че става дума за 300 човека, които реално не са работили от 25.05.2009 до 18.08.2009 и от 12.03.2010 до 14.06.2010 г. За тези спирания има заповеди, които можете да проверите, както и да се убедите, че са начислени съответните суми.

И въпреки това, вместо да ги съкратим, ние поехме цялата тежест за възнагражденията им, запазихме работните им места. Във Вашата публикация става дума само за хората, останали без работа, което е нормална част от процесите във всяка фирма, особено в условия на криза. Никъде не споменавате за тези, чиито работни места запазихме, поемайки големи финансови загуби. Без производство, без приходи ние изплащаме на 100% договорираните заплати. Вие преценете про-социална политика ли е това?

Споменавате освобождаването на Валентина Иванова, затова отговарям конкретно и за нея. Г-жа Иванова е освободена не във връзка със стачка, а по чл.328 т.6 от КТ -длъжностна характеристика, подписана от нея, без да притежава необходимото образование и квалификация.

Беше й предложена друга длъжност, отговаряща на квалификацията й, която тя отказа да заеме. По повод споменатите от Вас искания от работниците Ви уведомявам, че г-н Крум Иванов и г-жа Вера Драгийска са освободени от заеманите длъжности още през месец април 2010 година, за което щяхте да знаете, ако просто проверявахте предоставената Ви информация.

На проведените многократни срещи с КНСБ са обсъждани всички проблемни въпроси в дружеството, за което има протоколи. Такава среща беше проведена и в централата на КНСБ в присъствието на г-н Абрашев, г-н Никифоров и СК на дружеството, което би следвало да Ви подскаже, че не съм отказвала срещи със синдикатите по никакъв повод.

Надявам, се че има и журналисти, които имат желание да си свършат прецизно работата и мисля, че това включва изслушване на двете страни. Явно за Вас основната цел е да бъдат показани негативите, вместо да споменете и позитивните страни на усилията ни да задържим хората на работа в район без алтернатива.

Искрено се надявам да съм Ви дала информация, която Вие със сигурност бихте желали да предоставите на читателите си, а при необходимост съм готова във всеки един момент да Ви предоставя допълнителна такава".

Акционерната структура на Костенец ХХИ към 15 юни 2010 г. (по данни на компанията) е следната: Марица 97 АД (34.07%), АКБ Актив АД (28.78%), Тежка Механизация АД (14.39%), Къмпани Билд Комерс АД (7.19%), ХАД АКБ Корпорация (5.12%).

Ето и три публикации във в. Труд от последните дни, които са свързани с името на Николай Банев и контролирани от него компании:

Милионерите Баневи избягаха от въпросите за "Русалка" (22.08.2010 г.)

Прочутото бизнес семейство Евгения и Николай Баневи се скриха от медиите. Двамата изненадващо отложиха вчерашната пресконференция, на която трябваше да говорят за инвестициите и "псевдопроблемите" около техния черноморски курорт "Русалка".

За да пресекат спекулации, Баневи все пак бяха лепнали бележка на вратата на асансьора в София прес. От нея стана ясно, че събитието е пропаднало поради "тенденциозно и едностранно отразяване на дейностите в "Русалка".

Предприемачите може би са били подразнени от съобщенията в съботните вестници, че събирането на такса паркинг на входа на "Русалка" е незаконно.

Миналата седмица проверка на Окръжната прокуратура в Добрич установи, че таксата от 6 лв. нарушава Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, осигуряващ безплатен достъп на гражданите до плажа. Проблемът е, че на входа на "Русалка" има поставен синджир и всеки, без значение дали ползва паркинга, трябва да плати по 6 лева за вход.

Вчера кметът на Каварна Цонко Цонев обясни, че има разпореждане по въпроса и е крайно време сагата да приключи. Евентуално ще има и глоба за неспазване на закона за Черноморското крайбрежие, допълни градоначалникът. Санкцията по закон е между 6 000 и 12 000 лв.

Цонко Цонев съобщи, че конюшните в "Русалка" също са незаконни, тъй като са построени върху държавен горски фонд. "Имаме разпореждане за премахването им. Вече го няма контролно-пропускателния пункт, а вторият обект ще бъде махнат през септември", каза кметът.

Евгения и Николай Баневи са известни в обществото със скъпите си придобивки - палат в кв. "Бояна", личен самолет и др.

В интервю наскоро бизнесменът със самочувствие сподели, че заради кризата пътувал повече с личния си "Майбах", отколкото със самолета си. Предприемачът се оплака, че туризмът у нас нямал институционална подкрепа, а атаките срещу бариерите в "Русалка" били нечиста игра от преките му конкуренти в региона. Но Банев не спомена нито дума за многобройните работници в неговите заводи, които с месеци не са получавали пари за заплати и дори са изгубили хляба си.

Вчера (21.08.2010 - бел. ред.) щяхме да попитаме Евгения и Николай Баневи:

1.Защо наричат ситуацията около "Русалка" псевдопроблем, при положение че прокуратурата установи незаконността на такса паркинг?

2. Вярно ли е, че дължат 500 000 лв. заплати на работниците в "Полимери"?

3.Колко месеца не са получавали заплати работниците в заводите "Костенец - ХХИ", "Елма"-Троян и др.?

"Полимери" още чакат 500 000 лв. заплати (24.08.2010 г.)

Заплати за половин година дължи девненското предприятие "Полимери", собственост на АКБ. Общата сума на задълженията към работещите възлиза на близо 500 000 лв., твърди шефът на заводския синдикат Николай Иванов. Според него в момента в предприятието за хлор и поливинилхлорид работят единствено пълначните, които правят разфасовки с румънска хлор, солна киселина и каустик.

Останалите инсталации се режат за скрап, каза Иванов. Планирал се пуск на цеховете за производство и очистване на каустик. Според специалистите това ще стане много трудно, тъй като линиите са спрени от началото на годината и част от тях са корозирали. През януари заводът е работил около седмица, а през февруари - само пет дни. Обяснението - влошената икономическа ситуация.

Шефът на АКБ Николай Банев не отрече, че в завода се режат инсталации, но заяви, че са само бракувани. "Те ще бъдат подменени с нови. Процесът ще отнеме три години", заяви Банев. Броят на работниците в завода е редуциран на 80-100 души. Мнозина са напуснали сами поради неплащане на заплатите. Съкратените не са получили полагащите им се обезщетения, за което се водят съдебни дела.

"Полимери" беше раздържавен при масовата приватизация през 1998 г. и стана собственост на бившия приватизационен фонд "АКБ Форес". Само три години след сделката се заговари за ликвидация на дружеството. Заводът е пуснат в действие преди повече от 30 години. Последната трансформация на собствеността му е през 2006 г., когато мажоритарният пакет от дружеството е прехвърлен от "АКБ Корпорация" на панамската "Джурискандо кънсълтънтс" и на ФИК "АКБ Форес". Тогава започва изграждането на когенерация за 150 млн. евро, която все още не е пусната.

Завод ще възкръсва като хипермаркет (25.08.2010 г.)

Икономическата криза изглежда не подмина и собственика на "Русалка" Николай Банев. След като прокуратурата в Добрич постанови, че на входа на курорта незаконно се събира входна такса, в редакцията на в. "Труд" се получиха много обаждания от служители в предприятия, придобити от бившия приватизационен фонд "АКБ Форес". Основен акционер в него бе Николай Банев.

Според служители в някои от предприятията, придобити от АКБ чрез масовата приватизация, те са изпаднали в затруднение с изплащането на трудовите възнаграждения. На места дейността е била прекратена. Какво показа проверка на "Труд"?

Върху част от терена на "Елма" АД - Троян, собственост на бившия приватизационен фонд "АКБ Форес", може да изникне хипермаркет на "Кауфланд". От международната търговска верига отдавна заявиха готовност да построят магазин точно там.

Троянското дружество е приемник на завод "Елпром", в който до 1990 г. работеха 3000 души и бе производител № 1 на Балканите на еднофазни и трифазни асинхронни електродвигатели. През 1997 г. заводът стана собственост на АКБ.

Проблемите в "Елма" АД започнаха през 2008 г., когато за периода януари - юни дружеството отчете загуба от 807 000 лв. на консолидирана основа. Продажбите спаднаха до 5,7 млн. лв. Фирмата започна да бави заплати, намали персонала до 400 души, а в късната есен заводът съвсем спря да работи.

През ноември 2008 г. мажоритарният собственик на АКБ Николай Банев поиска от експертите си план за спасяването на "Елма".

Какъв план е получил от своя екип роденият в Любимец 51-годишен бизнесмен може само да се гадае, но днес "Елма" е завод мъртвец - административната сграда и производствените халета пустеят с прашясали прозорци. Охраната отказва какъвто и да е коментар, а изписаните на сайта на дружеството телефони не отговарят.

Междувременно общото събрание на акционерите на "Елма" освободи по негова молба Николай Банев от длъжността член и председател на съвета на директорите на акционерното дружество. Рокадата е спомената мимоходом в "Междинен доклад за дейността на икономическата група "Елма" АД - Троян за първото тримесечие на 2009 година".

На 30 март м. г. общото събрание на фирмата освободи по лична молба и експерт-счетоводителката Радинка Стоева. За одитиране на годишния отчет на "Елма" АД за 2008 г. бе избрана като експерт-счетоводител Нели Димитрова Шопова-Георгиева. Загадка остана дали общото събрание е разглеждало проекторешение за освобождаване на Банев от отговорност за дейността през 2008 година.

За Нели Димитрова Шопова-Георгиева се заговори отново през април т. г., когато бе огласено, че по искане на собствениците на "Елма" предстои Марин Димитров да я замести като одитор на компанията, тъй като тя отказала да завери годишния финансов отчет на дружеството за 2009 г. Пак тогава стана ясно, че според годишния консолидиран и неодитиран отчет "Елма" приключва 2009 г. със загуба от 1,58 млн. лв. при 2,63 млн. лв. отрицателен резултат година по-рано.

В момента в 24-хилядния Троян единствената причина да се споменава с добро "Елма" са плановете на "Кауфланд" да строи хипермаркет върху 14 дка от завода.

Първоначалните проучвателни дейности по проекта са извършени от бившия кмет на балканджийския град Дилян Енкин през март т. г.

"Каквото се искаше от мен, съм го свършил", каза пред "Труд" Енкин.

"Срещите между "Кауфланд" и Банев за покупко-продажбата на терена все още продължават. Германците са изявили желание да им се предостави имот, който да е с по-голям излаз на улицата.

Надявам се преговорите да приключат добре за Троян, защото това означава нови работни места. Доколкото знам, в "Елма" вече режат машини и ги разпродават за скрап", коментира сегашният кмет на града Минко Акимов.

Гладна стачка и незаконни уволнения

Девет работници, сред които и двама синдикални председатели, водят граждански дела срещу Николай Банев за незаконни уволнения. Това съобщиха вчера от организацията на КНСБ в хартиената фабрика в Костенец, чийто собственик е бизнесменът.

Бившата лидерка на синдиката Камелия Костова преди дни е спечелила в съда и е възстановена на работа. Подобно дело е завела и Валентина Иванова, която е освободена след стачка през март т. г. Тогава около стотина души излязоха на протест пред портала на завода, тъй като ръководството им дължеше пари за заплати и осигуровки от декември 2009 г. до края на февруари. Не бяха преведени и средствата за купони за храна, а се подготвяше съкращение на 24 души, без това да е обсъдено със синдикатите.

Хората настояваха да бъде освободен Крум Иванов от длъжността търговски пълномощник на фирмата и Вера Драгоева, директор по външните пазари, тъй като не осигурявали суровини и поръчки и водели предприятието към фалит.

Исканията не бяха изпълнени и протестиращите блокираха пътя Костенец - Самоков, а после обявиха гладна стачка. Сега, 5 месеца по-късно, хората са получили редовни заплати само за май т. г., а за останалите месеци от декември м. г. насам са вземали аванси без дължимите обезщетения и пари за купони.

*Източник на трите публикации е в. Труд.