Овергаз с най-високия рейтинг от Българската агенция за кредитен рейтинг

847
Овергаз с най-високия рейтинг от Българската агенция за кредитен рейтинг

Българската агенция за кредитен рейтинг (БАКР) присъди дългосрочен инвестиционен кредитен рейтинг “АА-” (перспектива: положителна) и краткосрочен рейтинг “А-1+” на най-голямата частна газова компания в България - “Овергаз Инк.” АД.

Това е най-високият рейтинг, присъждан от агенцията, която работи по методологията на международната компания Moody’s.

Днес главният изпълнителен директор на БАКР Христо Михайловски връчи сертификата за кредитните рейтинги на изпълнителния директор на “Овергаз” Сашо Дончев.

Краткосрочният рейтинг “А-1+” определя “най-високата степен на кредитоспособност по отношение на погасяването на краткосрочни финансови задължения”. Допълнителният знак плюс (+) обозначава изключително висока степен на кредитоспособност.

Дългосрочният рейтинг “АА-” определя “много висока способност в дългосрочен период за навременно посрещане на финансовите задължения, значителна финансова стабилност и нисък кредитен риск”. Факторът “положителна перспектива” отразява вероятността рейтингът да се преразгледа в посока на неговото повишаване.

БАКР установи, че основните фактори за високата кредитоспособност на “Овергаз Инк.” АД са относително ниският пазарен системен риск, много силната пазарна позиция в доставката и разпределението на природен газ в страната, наличието на финансово силни крайни акционери, на мениджмънт със значителен опит в бранша и много доброто финансово състояние за периода 2004-2006 г.

През последните 3 години “Овергаз Инк”. АД постигна ръст от 87.3 % в нетните приходи от продажби, 26.4 % в реализирания нетен финансов резултат и 30.2 % в капиталовата база.
В средносрочен план се планира чувствително нарастване в нетните приходи от продажби на ”Овергаз Инк.” АД, нарастване на клиентската база и значително подобряване на финансовото състояние на газоразпределителните дружества.

Инвестицията на “Овергаз Инк.” АД в разпределението на природен газ в България вече надхвърля 92 милиона евро. Дъщерните дружества на ОВЕРГАЗ експлоатират газоразпределителна мрежа с дължина над 1 550 километра в 27 български града, която достига до 240 000 домакинства.

БАКР АД е водещата местна агенция за кредитен рейтинг, която има присъдени 65 рейтинга на корпоративни клиенти, общини, банки, застрахователни и пенсионни дружества, дългови емисии. Агенцията е изготвила над 256 кредитни доклада и 131 секторни анализа.

БАКР АД е единствената българска агенция, призната от Комисията за финансов надзор и включена в списъка заедно с международно признатите Moody’s, S&P и FITCH. БАКР АД е оценила задължения с балансова стойност 884 млн. лв. и активи с балансовата стойност от 1.733 млрд. лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg