Ойлтанкинг увеличава капацитета на терминала си във Варна

1818
Ойлтанкинг увеличава капацитета на терминала си във Варна

Нова инсталация за товарене на течни продукти на Пристанище Варна-Запад бе пусната в експлоатация след тържествен водосвет. Инвестицията в размер на 100 хил. евро е направена от Ойлтанкинг България АД и Пристанище Варна ЕАД и включва изграждането на допълнителна станция при вече съществуващото им съоръжение на кей №2 на Пристанище Варна-Запад, съобщиха от компанията.

Целта на направената инвестиция е да се гарантира безпроблемното използване на съоръжението за дългосрочен период от време и увеличаване на капацитета на товаро-разтоварните дейности.

Началото на проекта бе поставено през 1999 година, когато Ойлтанкинг GmbH, Аурубис България АД и Пристанище Варна ЕАД създават акционерно дружество Ойлтанкинг България АД. Целта бе изграждането и експлоатацията на терминал за съхранение на сярна киселина на територията на Пристанище Варна-Запад.

Терминалът, с капацитет 33 хил. тона, бе построен само за 10 месеца и официално открит през есента на 2001 година. Тогавашната инвестиция беше в размер на 13 млн. лева, а средствата предоставени от Ойлтанкинг GmbH. От въвеждането в експлоатация на съоръжението до момента са натоварени повече от 650 кораба с общ обем от близо 5 млн. тона.

Понастоящем акционери в Ойлтанкинг България АД са Ойлтанкинг GmbH (Германия) и Пристанище Варна ЕАД.

Ойлтанкинг GmbH (Германия) е сред големите компании в света, специализирани в изграждане и експлоатация на независими терминали за съхранение на течни продукти. Тя притежава 72 терминала в Европа, Северна и Южна Америка, региона на Индийския океан и Далечния Изток.

В резултат дружеството осигурява независимо обслужване на товари, включително изграждане и развитие на инфраструктура, във връзка със съхранението и транспортирането на течни въглеводороди (сурови и преработени продукти), течни химически продукти, животински и растителни масла, газообразни продукти и всякакви други течности, за чието получаване, съхранение, разпределение и поддръжка е необходима специализирана инфраструктура.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg