Понижения ни очакват през днешната борсова сесия на Българска фондова борса, сподели тази сутрин за Profit.bg Петър Пешев, брокер в Бул Тренд Брокеридж.

„Причина са международните негативни тенденции, дължащи се най-вече на неспособността на европейските лидери да действат решимо при разрешаването на дълговата криза“, споделя той.

„Обект на разпродажби най-вероятно ще са Химимпорт, Централна Кооперативна банка, Първа инвестиционна банка, Стара Планина Холд и някои други по-ликвидни позиции, именно защото могат да поемат по-голям обем, а не заради нещо друго.

Като цяло, търговията ще продължи да е неактивна и дневният оборот трудно ще успее да прехвърли 1 млн. лв.“, отбеляза Пешев.

По негово мнение „ще тестваме дъната от 2009 г., тъй като не се сещам откъде може да дойде положителен импулс и да задвижи търговията на Българска фондова борса.

„Единствен шанс за пазара ни е да се провокира интерес вследствие на приватизацията на миноритарните пакети на трите ЕРП-та. Мързеливото трупане на лихви от банкови депозити също оказва негативно влияние върху капиталовия пазари и икономиката като цяло“, заключи Пешев.

Вчера SOFIX отчете 13-то понижение от 17-те търговски сесии от началото на ноември.

* Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансов инструмент!