Падащият пазар поизостри нервите в последно време

1359
Падащият пазар поизостри нервите в последно време

Вече девети месец трендът на Българска фондова борса е низходящ. Когато пазарът е нагоре, всички са щастливи, недосегаеми, а животът е безкраен празник. Тогава всеки ход е печеливш.

Не така стоят нещата при обрат. Тогава приповдигнатото настроение се изпарява, а на мястото на безкрайния празник идва разочарованието, лошото настроение и неугасващата вяра, че поредното дъно е за последно. Тогава повечето губят, особено когато липсват инструменти и възможности да се печели от падащ пазар.

Еуфорията постепенно угасва, за да направи място на депресивния период. Градивната енергия постепенно отстъпва място на деструктивните сили.

По време на циклофреничния период (етап, при който настроението или равнището на активност на човек са съществено нарушени, като нарушенията в някои случаи се изразяват в повишаване на настроението, увеличена енергия и активност, а в други - в понижаване на настроението, намалена енергия и активност) липсва златна среда. Характерен белег е лутането от една крайност в друга. В подобно неуравновесено състояние човек губи прекалено много енергия и рано или късно това води до апатия.

До онова състояние, когато вече никой няма желание да се противопоставя на случващото се и оставя живота си на произвола на съдбата.

Можем ли да обвържем случващото се на капиталовия ни пазар с термини, описващи състоянията на човешката психика?

И ако еуфорията е връхната точка на пика, от която започва спад, то защо апатията да не е онази низходяща и студена фаза, от която може да се очаква нов възход?

Дали дойде апатията на Българска фондова борса след циклофренията, ако може да оприличим по подобен начин събитията на БФБ?

По-скоро не и новините в последно време доказват това! Нека да вземем, например, тренда на SOFIX.

Посоката на индекса се характеризира с нови дъна, рязко възстановяване на загубите, движение в тесни граници до новото дъно. Към днешна дата индексът се намира на ключови нива, след движението в тесни граници от последните сесии.

Да оставим настрана движението на SOFIX и обърнем внимание на заобикалящите пазара събития. В момента сме свидетели на критично натрупване на негативни новини около политическия живот в България, част от инвестиционната общност и ръководството на борсата, известни противоречия между самите капиталови институции, а защо не и изострени отношения между посредници и клиенти.

Това повишава напрежението и трябва да се намерят виновните? Идва един момент, когато потърпевшите лица искат промяна, те имат воля за промяна и показват, че имат сили за промяна.

Ситуацията около капиталовия ни пазар е изключително динамична и е далеч от състоянието на апатия и незаинтересованост на участниците. Като че ли все още се намираме в състояние на краен песимизъм и краен оптимизъм. Тези състояния са подкрепени от действия. Така човек смята, че те могат да доведат до желания обрат на влошилата се ситуация.

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg