В момента на Българска фондова борса се наблюдава консолидация, а през следващите месеци ще станем свидетели на слаб ръст, каза днес Виктор Папазов, председател на Съвета на директорите на Българска фондова борса, по време на втория панел от днешния семинар “Членството в ЕС – отражение върху развитието на капиталовите пазари в Югоизточна Европа“.

Вчера Камен Колчев, Председател на СД на Елана Холдинг каза, че 2008 г. ще завършим или на нула, или с леко повишение. Такова мнение сподели и Северин Въртигов, портфолио мениджър в БенчМарк Асет Мениджмънт.

Папазов посочи, че след въвеждането на XETRA нашата борса ще е на равна позиция с останалите европейски борси.

От своя страна изпълнителният директор на БФБ-София Бистра Илкова посочи, че XETRA ще даде много повече възможности на посредниците и инвеститорите.

Като основни задачи за следващата година, Илкова отбеляза привличането на нови емитенти, на нови инвеститори и въвеждането на повече инструменти.

Участниците днес (Радослав Рачев, Председател на БАЛИП, Стоян Тошев, Председател на БАУД и Ясен Ягодин, зам. председател на УС на АББ), изказаха мнение, че присъединяването ни към ЕС ще има доста позитиви, но в дългосрочен аспект.

Според Ягодин, след присъединяването ни към ЕС банките са започнали да играят по-голяма роля на капиталовия пазар у нас. Мениджъри на доста IPO-та бяха представители на банките, а репо сделките имаха основна роля при повишаване на ликвидността.

Припомняме, че през 2007 г. на борсата се осъществиха 9 IPO-та, 9 SPO-та, а 21 компании увеличиха капитала си. “Над 50 дружества обявиха намерения да се листват на БФБ-София през 2008 г., но част от тях бяха отложени поради глобалната криза на финансовите пазари, заключи Бистра Илкова.