Параходство БМФ ЕАД-Варна продаде втори свой кораб в разстояние на два месеца, става ясно от сайта на Българска фондова борса. Чрез търг Yalumba In"Марианна Шипинг" Лтд закупи кораба „Генерал Владимир Заимов” за сумата от 2.15 млн. долара.

Срокът за предаване на кораба на новия собственик е в периода 22-26 февруари 2007 г.

В средата на декември, Yalumba Inc. купи кораба "Белмекен", след като предложи 2.125 млн. долара.

През същия месец, Параходство БМФ спусна по вода новия си кораб, регистриран в Малтийския корабен регистър, като кораб за насипни товари в строеж, под името Стара планина, собственост на компанията Варна Меритайм Лтд.

Параходство БМФ отправи искане и до Министъра на Транспорта, в качеството му на орган упражняващ правата на държавата в дружеството, за разрешение за сключване на договор за инвестиционен кредит Варна с немската HSH Nordbank AG, Hamburg за отпускане на 71.5 милиона щатски долара.

Средствата ще се използват за рефинансиране на стар заем със същата банка и за рифинансиране покупката на три кораба, строящи се в корабостроителницата Булярд КИ Варна.


Само преди седмица Министерският съвет прие стратегия за решение, за одобряването на Стратегия за приватизация на "Параходство Български морски флот" ЕАД.

Съгласно стратегията, предмет на продажба ще бъдат 7 631 460 броя акции, представляващи 70% от капитала на дружеството. Покупната цена следва да бъде оферирана и заплатена в лева или в евро. Няма да се допуска плащане с непарични платежни средства.

Остатъчният пакет от 3 270 626 броя акции, представляващи 30% от капитала на дружеството, ще бъде предложен на купувача на мажоритарния пакет не по-рано от 5 години и не по-късно от 6 години след прехвърлянето на собствеността върху продаваните акции, като продажбата ще се извърши при цена на акция, не по-ниска от продажната цена за акция, предвижда още стратегията за приватизация.