Акционерите на Параходство БРП ще гласуват на насроченото за 31 март (сряда) извънредно ОСА решение за придобиване на седем плавателни съда от Корабно машиностроене - Варна, информират от публичната компания.

Управителният съвет на Параходството предлага дружеството да закупи следните речни плавателни съда - речен самоходен кораб „Приста"; речен самоходен кораб „Плиска"; речен самоходен кораб „Преслав"; речен кораб-тласкач „Мадара"; речен кораб-тласкач „Хемус"; речна баржа SE 1000 и речна баржа SE 1500.

Ръководството на компанията предприе действия за определяне на пазарна цена на посочените плавателни съдове, като е възложено изготвянето на експертна оценка от лицензиран оценител - Н&L ООД, Русе.

Съгласно изготвената експертна оценка общата пазарна цена на предложените за закупуване плавателни съдове е 11 510 600 лева.

На база направени проучвания на пазара на речни плавателни съдове по р.Дунав и извършената експертна оценка, управителният съвет на дружеството предлага сделката да се извърши при обща покупна цена в размер от 11 400 000 лева.

Русенският окръжен съд уважи жалбата на Параходство БРП, заради отказ от страна на длъжностно лице по регистрация да се извърши обявяване на покана за свикване на извънредното ОСА на публичното дружество по съображения за това, че времето от обявяването на поканата в ТР до откриване на общото събрание не може да е по-малко от 30 дни. Съдът указа на длъжностното лице по регистрацията, че следва да извърши обявяването на поканата за свикването на извънредното ОСА на Параходство БРП. Отказът на длъжностното лице по подаденото на 1 март заявление е от 4 март 2010 г.

Днес още няма сделки с акциите на Параходство БРП на борсата. Същите приключиха миналата седмица при цена от 1.645 лв. за лот.