Парите от продажбата на държавните дялове в енергото ще влязат в бюджета, а не в Сребърния фонд.

Пакетите от по 33% в предприятията преди дни са апортирани в Държавната консолидационна компания, стана ясно от вписаните решения в Търговския регистър. Това означава, че приходите от продажбата ще постъпят в нея. След това под формата на дивидент за държавата парите ще отидат в бюджета, съобщава 24 часа.

Схемата, чрез която се заобикаля изискването в закона за приватизация приходите от раздържавяване да постъпват във фонда за пенсии, бе измислена през 2010 г., за да осигури приходи за хазната.

От тогава до началото на този месец в ДКК бяха апортирани 100% от "Монтажи" и 7.5 на сто от компанията собственик на хотел "Кемпински Зографски".

Продажбата на остатъчните държавни дялове в енергото ще стартира с предлагане на тези в ЕВН. Търгът на борсата ще е на 21 декември.

33-те процента в "ЕВН България електроснабдяване" и "ЕВН България електроразпределение" са оценени на минимум 78 млн. лв., стана ясно от съобщение на БФБ.

Ще се предлагат акция за акция, като началната цена за брой от второто дружество е 1373.92 лв., а от първото – 120.31 лв.

При апортирането им в ДКК акциите са оценени за общо 1.1 млн. лв. Тези в Е.он - за 930 270 лв., а в ЧЕЗ 652 740 лв.

Пакетите в последните две дружества ще бъдат пуснати на борсата догодина. През 2010 г. енергийният министър Трайчо Трайков прогнозира, че сделката за Е.он ще е за поне 100 млн. евро. Наскоро стана ясно, че германската компания продава участието си на чешката "Енерго-про".