Парите за участие в IPO-то на Трейс Груп Холд няма да бъдат изисквани предварително

1219
Парите за участие в IPO-то на Трейс Груп Холд няма да бъдат изисквани предварително

Средствата при подаването на заявки в първичното публично предлагане на Трейс Груп Холд АД няма да бъдат изисквани предварително от инвеститорите, съобщи за profit.bg Ангел Диков, ръководител отдел "анализи и пазари" във финансова група  Сомони.

„Очаква се засилен интерес от страна на местни и чуждестранни институционални и индивидуални инвеститори”, сподели още Г-н Диков.

При голям интерес от страна на инвеститорите, мажоритарният собственик има правото, но не и задължението, ако прецени да отпусне нови 40 хил. стари акции на пазара. Николай Михайлов притежава пряко 88.6% от капитала на холдинга, както и 10.9% чрез свързани лица.

На днешното си заседание Комисията за финансов надзор одобри проспекта за първично публично предлагане на Трейс Груп Холд. „Предстои публикуване на съобщението за първичното публично предлагане в пресата и в седемдневен срок след това – самото IPO. Очакваме то да стане факт до края на октомври”, каза инж. Цветан Цонев, главен изпълнителен директор на „Трейс Груп Холд” АД.

Проспектът е за първично публично предлагане на 200 хил. акции с номинал от 1 лв. и емисионна цена от 110.50 лв. В резултат компанията ще увеличи капитала си от 2 млн. лв. на 2.200 млн. лв.

Ако броят на заявените акции надхвърли предложеното количество, всяка от подадените заявки ще бъде удовлетворена пропорционално, според обема на свръхзаписването. Мениджър на емисията е ИП Сомони Файненшъл Брокеридж.

Ако IPO-то е успешно Трейс Груп ще наберат минимален свеж ресурс в размер на 22.003 млн. лв. От тях 14 млн. лв. ще се инвестират в закупуването на нова техника и съоръжения. С 3.5 млн. лв. от постъпленията ще се обновят материалните бази на компанията.

Останалата част от сумата от Трейс Груп ще вложат в увеличаване на дяловото си участие в дружествата, в които холдингът е собственик, както и за придобиване на нови фирми, коментират от компанията.

В проспекта се прогнозира 30% увеличение на приходите през 2008 година и сравнително стабилен темп на нарастване от 22% на година в средносрочен план. Очакванията се обосновават от факта, че реалното получаване на пари от еврофондовете ще започне през 2008 година, което неминуемо ще довоеде до размразяването на много инфраструктурни проекти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg