Средствата при подаването на заявки в първичното публично предлагане на Трейс Груп Холд АД няма да бъдат изисквани предварително от инвеститорите, съобщи за profit.bg Ангел Диков, ръководител отдел "анализи и пазари" във финансова група Сомони.

„Очаква се засилен интерес от страна на местни и чуждестранни институционални и индивидуални инвеститори”, сподели още Г-н Диков.

При голям интерес от страна на инвеститорите, мажоритарният собственик има правото, но не и задължението, ако прецени да отпусне нови 40 хил. стари акции на пазара. Николай Михайлов притежава пряко 88.6% от капитала на холдинга, както и 10.9% чрез свързани лица.

На днешното си заседание Комисията за финансов надзор одобри проспекта за първично публично предлагане на Трейс Груп Холд. „Предстои публикуване на съобщението за първичното публично предлагане в пресата и в седемдневен срок след това – самото IPO. Очакваме то да стане факт до края на октомври”, каза инж. Цветан Цонев, главен изпълнителен директор на „Трейс Груп Холд” АД.

Проспектът е за първично публично предлагане на 200 хил. акции с номинал от 1 лв. и емисионна цена от 110.50 лв. В резултат компанията ще увеличи капитала си от 2 млн. лв. на 2.200 млн. лв.

Ако броят на заявените акции надхвърли предложеното количество, всяка от подадените заявки ще бъде удовлетворена пропорционално, според обема на свръхзаписването. Мениджър на емисията е ИП Сомони Файненшъл Брокеридж.

Ако IPO-то е успешно Трейс Груп ще наберат минимален свеж ресурс в размер на 22.003 млн. лв. От тях 14 млн. лв. ще се инвестират в закупуването на нова техника и съоръжения. С 3.5 млн. лв. от постъпленията ще се обновят материалните бази на компанията.

Останалата част от сумата от Трейс Груп ще вложат в увеличаване на дяловото си участие в дружествата, в които холдингът е собственик, както и за придобиване на нови фирми, коментират от компанията.

В проспекта се прогнозира 30% увеличение на приходите през 2008 година и сравнително стабилен темп на нарастване от 22% на година в средносрочен план. Очакванията се обосновават от факта, че реалното получаване на пари от еврофондовете ще започне през 2008 година, което неминуемо ще довоеде до размразяването на много инфраструктурни проекти.