Петата по големина банка в България по размер на активите си (3.148 млрд. лв. към края на 2006 г.) планира да осъществи първично публично предлагане като увеличи капитала си от настоящите 100 млн. лв., на 110 млн. лв., съобщиха от банката за Profit.bg.

Акционерите на банката овластиха Управителния съвет да определи точния размер на емисията, с която се увеличава капиталът, емисионната стойност на новите акции, както и всички други условия и параметри на публичното предлагане и увеличението на капитала.

Увеличението на капитала ще се извърши чрез издаването на 10 млн. нови безналични акции с право на глас, всяка с номинална стойност 1 лв. Мениджър на емисията на ПИБ ще бъде лицензираният инвестиционен посредник “Първа финансова брокерска къща” ООД.

Общото събрание на банката взе решение и за промяна на настоящата номинална стойност на акциите на ПИБ от 10 на 1 лев. С това капиталът на финансовата институция, който понастоящем е в размер на 100 млн. лева, се разпределя в 100 млн. броя безналични акции с право на глас, всяка с номинална стойност 1 лев.

„Това ще даде възможност на по-голям брой дребни инвеститори да участват в увеличението на капитала на банката,” коментираха от банката.

Увеличаването на капитала на ПИБ ще бъде реализирано с цел обезпечаване растежа на финансовата институция. Набраните средства ще се използват за растеж и увеличаване на пазарния дял на банката, нарастване на кредитния портфейл, увеличаване на кредитните и дебитните карти и на клоновата мрежа, на броя банкомати и ПОС терминали и предлагането на конкурентни финансови продукти на корпоративни клиенти, малки и средни предприятия и физически лица.

В края на 2006 г., нетната печалба на Първа инвестиционна банка отчете ръст 36.34% спрямо предходната година и възлиза на 29 млн. лв., докато капиталовата адекватност надвишава регулаторните изисквания – 15.81%.

На 13 февруари 2007 г. Гроут Мениджмънт Лимитид и Хилсайд Апекс Фонд Лимитид, Кайманови острови прехвърлиха дела си в Първа инвестиционна банка - на Рафаела Консултантс Лимитид и по 10% всеки на Доменико Венчърс Лимитид и на Легнано Ентерпрайсис Лимитид. Останалите дялове в акционерната структура са разпределени, както следва: Цеко Минев - 31.83%, Ивайло Мутафчиев - 31.83%, Първа финансова Брокерска къща - 13.89%, други - 2.45%.