Комисията за финансов надзор издаде разрешение на „Експат Асет Мениджмънт“ ЕАД да организира и управлява борсово търгуван фонд „Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF“.

Инвестиционната цел на фонда е да следва представянето на индекса SOFIX, като се придържа към метода на пълно физическо репликиране. Фондът отговаря на изискванията на европейското и националното законодателство, регулиращо колективните инвестиционни схеми.

В какво ще инвестира „Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF“

Фондът ще инвестира във всички компании от SOFIX в пропорции възможно най-близки до тези в индекса, без да нарушава законовите лимити. Освен в компании от SOFIX, само за управление на ликвидността и спазване на законовите ограничения той ще може да инвестира в депозити и държавни ценни книжа.

Търговия с дялове на „Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF“

Масовият инвеститор ще може да купува и продава акции на Фонда на вторичен пазар на „БФБ – София“. Маркетмейкърите на фонда ще осигуряват ликвидността на вторичния пазар.

Първичният пазар ще бъде отворен само за институционални инвеститори и други инвеститори (включително маркетмейкъри), квалифицирани за това по проспект на Фонда.

Кога ще започне търговията с дялове на „Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF“

Следват технически стъпки по регистриране на Фонда в регистър Булстат, регистриране в Централен Депозитар АД за получаване на ISIN и на „БФБ – София“ за борсов код. След финализирането на тези стъпки „Експат Асет Мениджмънт“ ЕАД ще публикува пълната информация за „Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF“, включително проспекта, правилата и ключовата информация за инвеститорите. В момента, в който са изпълнени всички регистрационни изисквания, ще започне и активната търговия с дяловете на фонда.