Акционерите на Дървообработване-ВТ предстои да вземат окончателно решение за увеличаване капитала на компанията от сегашните 3.4 млн. лв. на 4.7 млн. лв. чрез осъществяването на IPO за 1.3 млн. нови акции. Решението ще се гласува на насроченото за 30 октомври общо събрание, гласи съобщение в Държавен вестник.

На него акционерите ще овластят ръководството на компанията да предприеме съответните мерки по определяне на финансовите параметри по предлагането, както и внасяне на проспекта за одобрение от КФН.

Работим усилено по изготвянето на проспекта, както и по определяне на ценовия диапазон за долна и горна граница, заяви за Profit.bg Атанас Василев, изп. директор на Дървообработване-ВТ. Мениджър по емисията е Първа ФБК.

В края на август Атанас Василев обяви пред Profit.bg намерението първичното публично предлагане да се проведе през декември. Ако дружеството осъществи плановете си през тази година, това ще е второто за 2007 г. увеличение на капитала на Дървообработване-ВТ.

През април капиталът на компанията нарасна от 828 хил. лв. на сегашните 3.4 млн. лв. Промяната тогава бе извършена изцяло за сметка на фонд “Резервен”.

Прогнозните приходи на компанията за 2007 г. са в размер на 13 млн. лв., а през следващите две те ще възлязат на 18.47 млн. лв. и 21.85 млн. лв. Нетният финансов резултат за настоящата година се очаква да възлезе на 1.565 млн. лв., а през 2008 и 2009 г. той ще е съответно 2.451 и 3.161 млн. лв.

Дървообработване ВТ е създадено през 1960 г., като е един от комбинатите за комплексна обработка на дървесина. Предприятието е от т. нар предприятия от първия ешалон, което означава, че работи за мебелната промишленост като произвежда основно заготовки, а в последните години стартира производството и на крайни изделия.

Основните акционери с по 48.12% от капитала на Дървообработване-ВТ са изпълнителният директор Атанас Василев и Алексей Кънчев. Останалите близо 4% са поделени между 900 акционери.