Сдружение „Пътища-Хемус”, в което влизат Холдинг "Пътища" на бизнесмена Васил Божков, "Пътни строежи" - Пловдив, също на Божков и софийската "Рутекс" ООД, е определеният изпълнител по проведената открита процедура за рехабилитация на малко над 13 км от автомагистрала „Хемус” и пътния възел край Каспичан.

На второ и трето място се класираха съответно „Хемус” – ДЗЗС Варна и консорциума „Автомагистрали - Хидрострой”. Решението е подписано днес от директора на областно пътно управление в Шумен Николай Николов и може да бъде обжалвано в 10-дневен срок.

Междувременно пресцентърът на Министерския съвет съобщи, че на днешното си редовно заседание правителството е осигурило 120 млн. лв. за изграждането на участъци от автомагистралите „Хемус", „Марица", „Тракия" и Южната дъга на Софийския околовръстен път.

По отношение на автомагистрала „Хемус”, от тези пари ще се финансира завършване на пътен възел „Коритна" и стартиране на строителните работи на участък от нови 13 км.

Припомняме, че преди две седмици Сдружение „Пътища Видин”, в което „Холдинг Пътища” АД е водещ партньор, сключи договор за изпълнение на „Проект за рехабилитация на пътната инфраструктура, Лот 1 – Северозападна област”.

Възложените дейности са на стойност 13.993 млн. лв. без ДДС, или 16.79 млн. лв. с ДДС.

В края на месеца бе проведено и общото събрание на акционерите на Холдинг Пътища. На него акционерите взеха решение за увеличение на капитала от 432 хил. лв. на 30.67 млн. лв., за сметка на реализираната през 2007 г. печалба. Така всеки акционер ще получи по 70 нови, безплатни акции.

За 2008 г. „Холдинг Пътища” планира 202 млн. лв. консолидирани продажби и 41.7 млн. лв. консолидирана печалба. Oчаква се приходите на компанията за 2010 г. да достигнат 1 млрд. лв.

Днес по позицията се изтъргуваха 217 акции на нива от 15.11 до 16.70 лв. за брой.