Печалбата на Алкомет АД за полугодието намалява до 2.27 млн. лв., спрямо 4.47 млн. лв. година по-рано, показват данните от отчета на компанията, публикуван от x3news.

Нетните приходи от продажби за първите шест месеца на 2008 г. възлизат на 113.238 млн. лв. В натурално изражение продажбите достигнаха 22 387 тона алуминиев прокат, като обхваща всички направления и групи изделия.

Като цяло при 4 047 тона средномесечни продажби през същия период на 2007 г., през отчетния период са постигнати 3 731 тона, което показва, че в количествен аспект ръста на производство се запазва, независимо от реконструкцията и модернизацията на два от основните цехове на фирмата, коментират от Алкомет.

Износът заема голям относителен дял в продажбите и през отчетния период е 84%. През първите шест месеца на 2008 г., Алкомет запазва износа си в 21 страни на света, като основните пазари са страните от Европейският съюз.

Направените инвестиции през 2007 год. в размер на 8.711 млн. лв. бяха насочени за закупуване и въвеждане в експлоатация до средата на 2008 г. на нова 1700 тонна преса, нови филтърни инсталации, нова пещ за леене на алуминий, нови системи за охлаждане, нова пещ за изкуствено стареене на профили, дискова ножица и модернизация на пещи за отгряване, пречиствателни станции, пещи за хомогенизация, линии за непрекъснато леене на рулони, съоръжения за допълнителна обработка на продукцията и друго производствено оборудване.

В резултат на извършените инвестиции настъпиха определени промени в структурата на разходите, съобщават от фирмата. Разходите на материали вече заемат 83.6% от всички разходи за реализираната продукция. Техният анализ показва, че основен фактор е разходът на метали, представляващ 94% от разхода за материали.

Разходите на електроенергия през първите шест месеца на 2008 год. са били 1213 кв.ч./тон, срещу 1250 кв.ч./тон в края на 2007 г., съответно на природен газ – 191 куб.м./тон, срещу 200 куб.м./тон в края на 2007 г. Тези показатели ще бележат подобрение в процеса на модернизация и реконструкция на производствените мощности до края на годината и през 2009 г.

Дружеството прилага хеджиране като механизъм за ограничаване на риска от промяна на пазарните цени на първичният алуминий на блок, свързани с планираните продажби и покупки, като са сключени форуърдни договори за покупко-продажба на метали на Лондонската борса.

Същевременно се прилага механизъм за застраховане, обвързан с поръчките на клиентите за продажба на готовите изделия. Използва се кръстосан валутен курс за хеджиране на риска от промяна на валутния курс.

Акциите на компанията паднаха приблизително 4 пъти от нивото поставено миналата есен. Последната сделка днес е на цена от 5.6 лв., като пазраната капитализация на компанията е около 100 млн. лв.