Печалбата на Българска фондова борса се е понижила с близо 90% до ниво от 545 хил. лв., в сравнение с 5.25 млн. лв. година по-рано, посочи изнесения днес отчет за дейността на дружеството, публикуван на сайта на борсата.

В основата на драстичния спад във финансовия резултат на борсата стои значителното понижение на приходите, които намаляват с над 50% до 4.49 млн. лв. от 9.42 млн. лв. през 2007 година.

Намаляването на приходите се предопределя основно от спада на комисионите от сделки с ценни книжа. Те намаляват с 60% до ниво от 3.27 млн. лв. за изминалата година в сравнение с рекордните 8.19 млн. лв. година по-рано.

Изтъргуваният през изминалата година оборот на БФБ е бил близо четири пъти по-малък в сравнение с година по-рано при ниво от 2.13 млрд. лв., в сравнение с 8.31 млрд. лв. година по-рано.

Спадът на индексите през цялата изминала година довели до намаляване на пазарната капитализация с над 50% също допринасят за този негативен фактор.

Повишение от 48 на сто регистрират приходите от такси за информационно обслужване, достигайки до 371 хил. лв. в края на 2008г . Приходите от такси за регистрация на дружества на официален и неофициален пазар се увеличават с 12.40 на сто през 2008г. в сравнение с 2007г.

Приходите от такси за интернет и онлайн търговия бележат спад от 10.77%,поради по-малкия брой потребители на системата COBOS през 2008 г.

Друг фактор, който натежава за намаляване на финансовия резултат в условията на понижение на приходите е увеличаване на разходите за външни услуги.

Появява се ново перо при тях - лицензионни такси в размер на 490 хил. лв., което най-вероятно е свързано с ползването на търговската платформа XETRA. Трябва да уточним също така, че платформата бе въведена в средата на годината

Консултантските и други услуги също се повишават като разходно перо до ниво от 296 хил. лв., на фона на 166 хил. лв. година по-рано.

Свиването на дейността на дружеството явно не е притеснило съществено ръководството на борсата и не е търсен начин за съществено намаляване на разходите в насока при разходите за персонал.

Те са били в размер на 2.47 млн. лв. за изминалата година, на фона на 2.7 млн. лв. година по-рано, когато те бяха в по-голяма степен оправдани от бума на борсата и положителния финансов резултат.

Персоналът се е увеличил с един човек през изминалата година до 39, в сравнение с 38 година по-рано.

Държавата чрез Министерство на финансите притежава 44% от акциите в основния акционерен капитал на Борсата и има значително влияние.