Печалбата на Елхим Искра АД скача 4 пъти за полугодието до близо 2 млн. лв.

530
Печалбата на Елхим Искра АД скача 4 пъти за полугодието до близо 2 млн. лв.

В края на изтеклото първо полугодие на настоящата година, в резултат на дейността си, Елхим Искра АД () реализира балансова печалба от 1.965 млн. лв., което, сравнимо със същия период на 2007 г., е ръст от над 4 пъти (475 хил. лв.).

Общите приходи на компанията нарастват за периода с 37% до 18.879 млн. лв. Общият размер на разходите възлиза на 16.919 млн. лв От тях най-голям дял заемат разходите за материали – 15.235 млн. лв.

Инвестициите, направени през този период, са общо 1.156 млн. лв., като в по-голямата си част те са за закупуване и внедряване на оборудване в участъци, с което се постига увеличаване на производителността и качеството на изработваните тягови и стартерни акумулаторни батерии.

Продукцията на Елхим Искра АД се използва в превозни средства автомобили, камиони, автобуси; земеделска транспортна техника, подемни машини: мото и електрокари; подопочистващи машини, голф колички и др.

Голяма част от продукцията (около 90% от тяговите акумулаторни батерии и около 50% от стартерните акумулаторни батерии) се изнася в Русия, Украйна, Румъния, Беларус, Италия, Македония, Сърбия, Мавритания, Албания, Полша, Германия и др.

„Стара планина холд” АД София е член на Съвета на директорите на „Елхим – Искра” АД и притежава 51.4% от капитала на дружеството.

До момента акциите на Елхим Искра поскъпват с над 14% до 4.75 лв. за брой.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg