Печалбата на Елхим Искра АД скача 4 пъти за полугодието до близо 2 млн. лв.

551
Печалбата на Елхим Искра АД скача 4 пъти за полугодието до близо 2 млн. лв.

В края на изтеклото първо полугодие на настоящата година, в резултат на дейността си, Елхим Искра АД () реализира балансова печалба от 1.965 млн. лв., което, сравнимо със същия период на 2007 г., е ръст от над 4 пъти (475 хил. лв.).

Общите приходи на компанията нарастват за периода с 37% до 18.879 млн. лв. Общият размер на разходите възлиза на 16.919 млн. лв От тях най-голям дял заемат разходите за материали – 15.235 млн. лв.

Инвестициите, направени през този период, са общо 1.156 млн. лв., като в по-голямата си част те са за закупуване и внедряване на оборудване в участъци, с което се постига увеличаване на производителността и качеството на изработваните тягови и стартерни акумулаторни батерии.

Продукцията на Елхим Искра АД се използва в превозни средства автомобили, камиони, автобуси; земеделска транспортна техника, подемни машини: мото и електрокари; подопочистващи машини, голф колички и др.

Голяма част от продукцията (около 90% от тяговите акумулаторни батерии и около 50% от стартерните акумулаторни батерии) се изнася в Русия, Украйна, Румъния, Беларус, Италия, Македония, Сърбия, Мавритания, Албания, Полша, Германия и др.

„Стара планина холд” АД София е член на Съвета на директорите на „Елхим – Искра” АД и притежава 51.4% от капитала на дружеството.

До момента акциите на Елхим Искра поскъпват с над 14% до 4.75 лв. за брой.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...