Печалбата на ХД Пътища е нараснала над три пъти за деветмесечието на годината, сочи изнесеният консолидиран отчет на дружеството. За периода тя е възлязла на 16.65 млн. лева, в сравнение с 5.43 млн. лева година по-рано, сочат още данните.

За добрия резултат е съдействал ръстът от близо два пъти в консолидираните приходи до 92.52 млн. лева, в сравнение с 42.88 млн. лева година по-рано, като най-голямо повишение бележат приходите от продажба на услуги, скочили до 67.15 млн. лева, в сравнение с 34.54 млн. лева година по-рано.

Силно повишение са отбелязали и приходите от продажба на стоки, нараснали над 7 пъти до 7.46 млн. лева от 1.01 млн. лева за деветмесечието на миналата година.

По перото други приходи холдингът регистрира 8.21 млн., в сравнение с 1.94 млн. лева година по-рано. Приходите от лихви се повишават до 921 хил. лева от 133 хил. лева през 2006 г.

Над два пъти се повишават и разходите за първите девет месеца на годината до ниво от 75.8 млн. лева, в сравнение с 37.43 млн. лева година по-рано.

В основата на ръста им стоят повишените разходи за материали и външни услуги, скочили близо два пъти, както и тези за възнаграждения.

Друг разход, който бележи значително повишение за деветмесечието е този за изплащани лихви. За периода той скочил до 3.25 млн. лева, в сравнение с 524 хил. лева година по-рано.

Холдинг Пътища АД свиква извънредно общо събрание на акционерите на 11 декември, на което ще се гласува намаляване на номинала на акциите от 25 лв. на 1 лв.

Това стана ясно в средата на октомври от председателя на Съвета на директорите на Холдинг Пътища Орлин Хаджиянков на Официално представяне на стратегическите намерения на компанията пред инвеститорите.

В момента дружеството е с капитал от 432 хил. лв., разпределен в 17 280 акции с номинал от 25 лв. Вероятно при сплита ще бъде увеличен броят им пропорционално на намалението на номинала.

Ще бъдат създадени два нови холдинга - "Поддържане и възстановяване" и "Пътища и магистрали". Също така от Холдинг Пътища ще придобият "Пътно строителството и поддържане" - Добрич.