Българският производител на радиатори „Корадо-България“ АД в гр. Стражица обяви печалба преди данъци от 669 хил. лв. за първите три месеца на 2016 г. Това е с близо три пъти повече спрямо сравнимия период на година по-рано, когато компанията отчете печалба от 231 хил. лв.

Продажбите в парично изражение нараснаха от 5.404 млн. лв. на 5.64 млн. лв., като количеството на продадените изделия леко намаля. Това показва, че дружеството не се фокусира само върху обема на продажбите, а на първо място върху производителността и рентабилността.

Зад тези цифри стои двегодишна упорита работа по изпълнение на инвестиционната политика на дружеството на обща стойност от 25 млн. лева (11 млн. лв. от тях са инвестирани до момента).

В предприятието в гр. Стражица вече работят двете нови производствени линии – за панелни радиатори и за тръбни радиатори за баня.

Втората бе изградена за по-малко от половин година, в нея са вложени 4 млн. лв., оборудвана е с най-модерна технология. Тя бе пусната през април т.г.

С нейното въвеждане в експлоатация завърши вторият етап от инвестиционната програма на дружеството. Капацитетът на линията е около 250 хил. броя годишно при непрекъснат производствен процес.

За 2015 г. „КОРАДО-България“ отчете 46% увеличение на печалбата, 35% - на продажбите и с 31% по-големи приходи – това е най-високия ръст на тези три показателя в историята на дружеството.

След броени дни, на Общото събрание на „Корадо-България“ АД на 18 май, ще бъде предложено около 80% от печалбата – 1.58 млн. лв., да бъде разпределена като дивидент между неговите акционери.

Това прави по 0.18 лв. на акция, сравнени с 0.12 лв. през предходната година. От началото на годината книжата на Корадо-България поскъпват с 16.7%, до 4.20 лв. за брой.