Печалбата преди данъци, лихви и амортизация на най-големия мобилен оператор у нас - МобилТел се е повишила с 4.7%, до ниво от 95.8 млн. евро през второто тримесечие на годината.

Приходите на телекомуникационната компания са се повишили с 4.2%, до ниво от 165.6 млн. евро през второто тримесечие на настоящата година, благодарение на по-големия трафик, регистриран от потребителите. Това е компенсирало намалените цени на роуминг услугите и другите мобилни услуги.

За полугодието приходите на компанията са се повишили до 320 млн. евро от 300.7 млн. евро година по-рано, а печалбата преди лихви, данъци и амортизация е възлязла на 188.6 млн. евро от 173.3 млн. евро година по-рано.

Броят на клиентите се е повишил с 13.2% за първото полугодие на годишна база, до ниво от 5.2 млн. души, посочиха изнесени данни на компанията собственик Telecom Austria.

Пазарният дял на М-Тел се е запазил стабилен към края на второто тримесечие при ниво от 50.5%, сочат още публикуваните данни.

Степента на покритост на страната ни от мобилни услуги се е повишила от 117.4% на 133.8% към края на юни тази година.

Средното повишение на броя на говорените минути от 22.7% частично е неутрализирало понижението в цените на мобилните услуги у нас.

Средният приход на човек е възлязъл на 9.9 евро през второто тримесечие на настоящата година, в сравнение с 10.3 евро през същото на миналата година.

Оперативната печалба на компанията обаче се е понижила с 5.3%, до ниво от 51.7 млн. евро за второто тримесечие, в сравнение със същото на миналата година.

Снимка: Profit.bg