Печалбата на Оргахим АД пада до 5.6 млн. лв., прави преоценка на активи

1347
Печалбата на Оргахим АД пада до 5.6 млн. лв., прави преоценка на активи

Нетната печалба на Оргахим АД - Русе () се понижава през 2007 г. до 5.632 млн. лв. (11.2 лв. на акция), спрямо 8.095 млн. лв. (16.09 лв. на акция) година по-рано, показват отчетите на компанията.

Негативно върху финансовия резултат за годината влияе начисленият разход на отсрочени корпоративни данъци върху печалбата в размер на 3.054 млн. лв.

Друг фактор е ръстът на амортизациите от 1.836 млн. лв. до 4.904 млн. лв. в резултат на преоценка на активите на компанията. Вследствие на това е формиран резерв от преоценки на ДА в размер на 48.273 млн. лв.

През 2007 г. дружеството е реализирало продажби на готова продукция и суровини за 124.064 млн. лв., което е с 27% повече от предходната година. Печалбата от дейността преди данъци нараства с 8%, до 9.865 млн. лв.

Основният капитал на компанията е в размер на 503 хил. лв., а собственият в края на годината достига 68.731 млн. лв.

Оргахим АД е най-големият производител в България на бои, лакове, лепила и смоли и единственият производител на фталов анхидрид. Дружеството притежава 12 търговски марки, в това число “Фасаген”, “Алутин”, “Балкид”, “Рувипласт”, “Винакол”, “Хамелекон”, “Protecta”, “Mefisto”, “Леко”, “Благо”, “Интерин” и “Еманел”.

Основни пазари за суровините и полуфабрикатите са Турция, Румъния, Египет, страни от Близкия Изток и Централна Европа.

Дружеството се контролира от Уайтбийм холдинг (регистриран в Малта), който притежава 64% от акциите на компанията. Останалите 36% от акциите се притежават от други акционери. Крайният собственик на Дружеството е Поликолор АД (регистриран в Румъния).

До момента днес акциите на компанията губят 4.9% от стойността си, до средно ниво 497.10 лв. за брой.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg