VIVACOM отчита 43% ръст в печалбата си през първите девет месеца на тази година в сравнение с 2009 г. Финансовите резултати на телекома за същия период показват и значителен ръст на консолидираната печалба - с 82% до 106.7 млн. лв. Приходите от предоставяне на мобилни услуги нарастват с 30% до 228.1 млн. лв., се казва в официално прессъобщение на компанията.

Увеличените приходи от мобилни услуги в резултат на нарасналата клиентска база почти компенсират спада в трафика на фиксираните телефони. До момента VIVACOM има положителен баланс от пренесени в мрежата си мобилни номера.

Така от старта на преносимостта над 50 000 потребители на мобилни услуги са избрали мрежата на телекома, въпреки че някои големи оператори създават затруднения в процеса, отчитат от компанията. Националният телеком има и най-голям ръст в броя на новите абонати.

В края на август телекомът отчете и успешното приключване на сделката за продажба на 50% от Националното управление "Радио и телевизионни станции" (НУРТС) на финансовия инвеститор Mancelord Limited. Основен приоритет на новото дружество ще бъде развитието на телевизионно и радиопредавателната мрежа на НУРТС с цел компанията да се превърне в конкурентен играч на пазара на дигитално разпръскване в България и в доставчик на мултиплекс услуги в национален мащаб.

Телекомът продължава да инвестира в развитието на DSL мрежата си, като целта е ADSL услугата да покрие над 90% от населението на страната, достигайки и до най-малките населени места.

Като интернет доставчик, телекомът държи 23% пазарен дял. Компанията ще инвестира и в разширяване на портфолиото от интернет услуги, с цел да отговори на увеличаващото се търсене на високоскоростен трафик, като очакванията са клиентите да получат възможност да ползват интернет до 100Mbps, както самостоятелно, така и в пакет с други телеком услуги.

За привличането на нови абонати и укрепване на пазарното си присъствие, VIVACOM продължава да разширява и своята 3G мрежа, се казва още в прессъобщението.

Последните сделки с акции на телекома на БФБ-София са от 28 октомври, когато са изтъргувани 80 лота за 2.50 лв. бройката.