Активите на пенсионните фондове в момента са над 3 млрд. лева, като над 1 млрд. лева от тях са инвестирани извън страната, коментира Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК Доверие.

Отваря се ножицата между ръста на активите на пенсионните фондове и активите на нашия капиталов пазар, допълни още тя.

По отношение на инвестициите на БФБ, пенсионните фондове са достигнали максимума, който ги устройва за притежание на капитал в публични компании, като атрактивни възможности.

Въздържаме се от по-нататъшни инвестиции поради факта, че сме достигнали желаното ниво, което ни устройва. За да продължим с инвестициите, трябват нови добри компании с качествени проекти, сподели Петкова.

Тя очерта три основни факта, преди да се вземе решение за инвестиции в дадена компания. На първо място от Доверие гледат структурата на собствеността - тя трябва да е ясна и прозрачна.

На второ място се анализира качеството на мениджмънта за надеждността на прогнозираните резултати и публикувана информация. Трето анализират се финансовите отчети - сегашните и прогнозните.

Прогнозите на финансовите аналитици на Довирие се различават не рядко от тези публикувани от мениджмънта на компаниите, коментира още Петкова.

„Искам да допълня, като дам точни цифри за свободен ресурс, който може да бъде инвестиран в публични компании. Той възлиза между 100 и 150 млн. лева", сподели директора на ПОК Алианц България Страхил Видинов.

Тези средства спокойно биха могли да бъдат инвестирани, за да се върнем към нормалните тегла за експозиции на пенсионните фондове на БФБ.

Отделно се държат не малко пари в банките, които при добро стечение на обстоятелствата, поне половината могат да бъдат инвестирани не само в акции, но и в други инструменти като конвертируеми облигации.

Интерес биха привлекли и първични публични компании на сектора за възобновяеми енергийни източници.

При избора на компании за инвестиране на първо място от Алианц гледат ликвидността. Много важна е дълбочината на търговия. Фрий флоутът е вторият по важност критерий, като се подбират компании с поне 20% такъв. Много от позициите в портфейла на дружеството, които не са отговаряли на тези критерии са били ликвидирани.

На трето място е важна отзивчивостта на мениджмънта, като това се установява още на ранен етап при подготовка на IPO, или SPO и т.н.

На четвърто място е важна пълната прозрачност на холдинговата структура и ясната дивидентна политика, която декларира мениджмънтът.

Стоян Тошев, председател на БАУД коментира, че между капиталовия пазар и пенсионните фондове има много тясна връзка, чиито потенциал в България не се използва.