Пенсионните фондове с рекорден кеш

2357
Пенсионните фондове с рекорден кеш

Пенсионните фондове в страната са едни от най-големите инвеститори, както на Българска фондова борса, така и като вложители на чуждестранни капиталови пазара.

Да, те са дългосрочни инвеститори и се интересуват от краткосрочните изменения на пазарите. Доказано е, че дългосрочните инвестиции, подобно на стратегията, използвана от Уорън Бъфет, имат по-голям успех, отколкото краткосрочните спекулации, които са и по-рискова за финансовото ни бъдеще като пенсионери.

С оглед достигнатите рекордни нива на американския пазар, у нас родният индекс на сините чипове SOFIX е на най-високото си ниво от 1 година насам. Именно рекордните стойности, както и постъпленията от осигурителни вноски през последната година, може би карат пенсионните фондове да държат рекорден кеш по сметките си.

Изчисления на Profit.bg, на база данни от Комисията за финансов надзор, сочат, че паричните средства на пенсионните фондове към 30 юни възлизат на рекордните 1.659 млрд. лв., или 16.83% от активите, управлявани по последни данни.

Година по-рано свободните, т.е. неинвестираните парични средства на фондовете, възлизаха на 505 млн. лв., или само 5.74 на сто от активите им.

Най-много кеш в момента държат двата най-големи фонда в страната – ПОК Доверие е с близо 466 млн. лв., а Алианц България – 548 млн. лв.

Е, както се казва, да им е честито на бъдещите пенсионери – ниска доходност, на фона на високи такси, за да могат близо 1/6 от парите ни за пенсия да "залежават" по банковите сметки на фондовете.

Припомняме, че те ни таксуват веднъж при постъпването на нашите осигурителни вноски и втори път за инвестиционната си такса. Съвкупно това представлява над 5% от вноските ни, като инвестиционните такси са годишни, а встъпителните – месечни.

Спад от инвестираните средства на фондовете бележат инвестициите в ценни книжа, облигации и банкови депозити, по всяка вероятност заради ниските лихви, предлагани от банките в страната.

Автор: Кристиян Костов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg