От 22 юли на Българска фондова борса ще бъдат въведени акциите на четири компании, предприели увеличения на капитала, както и на едно дружество, планиращо вторично публично предлагане.

Новите емисии са Фонд за земеделска земя Мел Инвест АДСИЦ, Алфа Ууд България, Сила Холдинг и Турин имоти.

Фонд за земеделска земя Мел Инвест увеличи капитала си от 14.044 млн. лв. на 27.96 млн. лв. Записани бяха 13.918 млн. акции с номинална стойност 1 лв. и емисионна стойност 1.10 лв., а общата набрана сума от увеличението е 15.309 млн. лв.

Набраната сума фондът възнамерява да вложи в покупката на земеделска земя.

Алфа Ууд България увеличи капитала си от 207 хил. лв. на 611 хил. лв., като набра над 12 млн. лв. от подписката.

Постъпленията от увеличението на капитала ще се използват за покриване на задължения на Алфа Ууд България АД към кредиторите Enderby Services Limited и Alfa Wood A.E.B.E. и за инвестиция в нови технологии за рационално използване на енергийните ресурси и затваряне цикъла на производството.

Сила Холдинг АД увеличи капитала си от сегашните 91 хил. лв. на 2.09 млн. лв., като набра 1.99 млн. лв. свеж ресурс.

През следващата седмица за търговия на борсата ще бъдат регистрирани акциите на Турин Имоти АДСИЦ – дружество, предприело първоначално увеличение на капитала от 500 хил. лв. на 650 хил. лв.

Вторичното публично предлагане през следващата седмица ще е с марка Винъс АД. Размерът на емисията е 3.062 млн. лв., разпределени в същото количество ценни книжа. Присвоеният борсов код на компанията е VN7.

Основната сфера на дейност на дружеството е свързана с покупко-продажба на недвижими имоти, отдаване под наем, предоставяне на всякакъв вид услуги, свързани с поддръжката и техническото обслужване на недвижими имоти.