Пет позиции формираха 13% от месечния оборот на БФБ

893
Пет позиции формираха 13% от месечния оборот на БФБ

На Българска фондова борса се затвърди една тенденция - новолистнати компании да стават най-ликвидните позиции на пазара, при условие че това не се случва с всяко новорегистрирано дружество. Примери за това са Трейс Груп Холд, Химимпорт, Монбат, Еврохолд България. Трейс участва в класацията през януари и декември (сделките през февруари там са 1 019 на брой), а последните три компании като цяло са едни от най-ликвидните позиции на БФБ от борсовия им дебют досега.

Подобен е и случаят с Енемона, която стана първата най-ликвидна публична компания за февруари, според данните от месечния бюлетин на БФБ. Нека припомним, че вторичната търговия с книжата на дружеството започна през януари.

Сделките, които са сключени с акциите на инженеринговата компания през изтеклия месец са 3 391 общо, в които са прехвърлени 460 438 лота. Оборотът по позицията за февруари наброява 9.09 млн. лв., или 4% от месечния оборот на БФБ.

При регистрирани 2 042 транзакции с книжата на Химимпорт, варненската икономическа група стана втората най-ликвидна позиция за февруари. Оборотът от изтъргуваните 587 429 лота достигна 6.49 млн. лв. Това съставлява 3% от сборния оборот на борсата.

На трета позиция в Топ 5 на най-ликвидните позиции за изтеклия месец застана Еврохолд България. Сключените сделки през провелите се 21 търговски сесии са 1 857 на брой и са за сумата от 3.52 млн. лв. (1.7% от борсовия оборот за февруари). Прехвърлени са 625 555 акции.

Престижното четвърто място остана за Монбат. Статистиката при компанията сочи, че през февруари там са прехвърлени 187 287 лота при осъществени 1 493 сделки, възлизащи на 5.24 млн. лв., или 2.5% от целия оборот на БФБ.

Холдинг Пътища остава и през февруари в класацията на най-ликвидните компании на българския капиталов пазар. По позицията са изтъргувани 3 695 акции, прехвърлени в 1 206 транзакции. В левово изражение сделките са за 4.37 млн. лв. Спрямо общия оборот на БФБ цифрата съставлява 2.1 на сто.

Осъщественият сплит при холдинга се отрази положително върху активността при позицията, като от януари досега дружеството влиза в Топ 5 на най-ликвидните компании на борсата.

Ако съберем стойността на сделките, регистрирани по споменатите пет позиции, ще видим, че полученият сбор е 13.3% от общия оборот на БФБ за февруари.

От началото на днешната сесия акциите на Енемона губят 1.18% от стойността си, до 19.22 лв. средно за лот. Понижение се наблюдава при цената на книжата на Химимпорт и Еврохолд България. Акциите на варненското дружество поевтиняват с 0.55%, до средните 10.85 лв., а на софийския холдинг с 0.35% до средно претеглените 5.63 лв.

С 0.57% под вчерашните стойности започна сесията и при Холдинг Пътища. Средната цена при тях достигна 1 177.92 лв. за брой.

Единствено книжата на Монбат регистрират повишение от 0.11%, до средните 28.3 лв. за лот.


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg