„Петрол” АД (

) и „Лукойл България” ЕООД (Лукойл) подписаха извънсъдебно споразумение и постигнаха пълно съгласие за уреждане на всички спорни въпроси между двете компании, съобщиха от Петрол. Споразумението включва незабавно прекратяване на взаимните съдебни искове и уреждане на претенциите, по начин, който удовлетворява и двете страни.

Като част от сделката, Петрол продава на Лукойл активи, състоящи се от 75 бензиностанции, намиращи се в различни райони на страната, както и водещата в пазарно и технологично отношение петролна база „Илиянци” в София. Бензиностанциите са оценени общо на 156.1 млн. евро, а цената на петролна база „Илиянци” възлиза на 80.9 млн. евро.

Компаниите прекратяват предизвикалия спорове 15-годишен договор за доставка на горива и го заменят с нови договори за доставка на горива за бензиностанциите на Петрол и за подразделението на Петрол за търговия на едро Нафтекс Петрол. След полученото одобрение за сделката по продажба на активи от страна на Комисията за защита на конкуренцията, пакетът от договори е в пълна сила.

Митко Събев, председател на надзорния съвет на Петрол, коментира: „Доволни сме от сключеното споразумение. То е от интерес и за двете страни и открива нови перспективи пред бизнеса на двете компании, като без съмнение ще доведе до качествено ново развитие на пазара на горива в България. Стойността на сделката ще бъде знакова за тази индустрия в страната. В чисто човешки план, искам да изразя огромното си удовлетворение от факта, че въпреки всички спорове и трудни моменти, които сме имали през годините, с колегите от Лукойл оставаме добри приятели.”

Светослав Йорданов, Изпълнителен директор на Петрол, заяви: „Постигнатото споразумение е отражение на услията на мениджмънта на компанията през последните години за разширяване и отстояване на позициите на Петрол на пазара на горива в България. Основното в случая е, че двете страни договориха сделка, от която печелят всички. Очакваме това споразумение да се отрази положително на развитието на пазара.”

Днес Комисията за защита на конкуренцията разреши придобиването от страна на „Лукойл България” ЕООД на Петролна база Илиянци, собственост на „Нафтекс Петрол” ЕООД, както и на обособени части от активите на “Петрол” АД, представляващи определен брой бензиностанции.

Малко преди края на сесията книжата на Петрол бяха изкупени до горното ценово ограницение от 7.80 лв. за акция.

Лукойл ще придобие Петролна база Илиянци и част от бензиностанциите на Петрол