Петрол АД ще разпределя 8.426 млн. лв. за дивиденти

1187
Петрол АД ще разпределя 8.426 млн. лв. за дивиденти

За втора поредна година Петрол АД-София ще разпредели 50% от печалбата на дружеството, или 8.426 млн. лв. като дивидент, съобщава сайтът на Българска фондова борса.

Предложението ще се гласува на предстоящото общо събрание на акционерите на петролния дистрибутор, като дивидентът за една притежавана акция се определя на 0,0771 лева.

Други 1.94% от печалбата на дружеството за 2006 г., която възлиза на 16.853 млн. лв., или 327 хил. лв. ще бъде отнесена като неразпределена печалба, а останалите 48.06%, или 8.099 млн. лв., ще се отнесе във фонд “Резервен” на Петрол АД.

През изминалата година компанията разпредели по 0.0066 лв. на акция, докато година по-рано дивидентът на една акция бе 0.1192 лв.

По време на събранието ще се гласува и решение за продажбата на дъщерното дружество Петрол Сторидж ЕООД. Дяловете на дружеството ще бъдат закупени от мажоритарния собственик Петрол Холдинг АД срещу заплащане от страна на купувача на пълния размер на цената. Съгласно извършената оценка от независим оценител, приложенa към доклада, стойността на сделката е 50 хил. лв.

Петрол Холдинг притежава 69.9% от капитала на дружеството, докато Нафтекс Ойл Шипинг Корпорейшън Лимитид (ОАЕ) има 18.84 на сто.

Последната дата за сключване на сделки с акциите на дружеството, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в общото събрание на акционерите е 22 май 2007 г.

Вчера по позицията се прехвърлиха 7 акции на цена от 4.75 лв. за брой, или с 1.66% по-евтино от предходната сесия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg