Петрол апортира във Варна Сторидж ипотекирани активи (  5PET  )

2553
Петрол апортира във Варна Сторидж ипотекирани активи

Петрол ще апортира в капитала на еднолично притежаваното дружество Варна Сторидж свой имот, за когото акционерите на публичната компания решиха да учредят ипотека в края на октомври, става ясно от дневния ред на насроченото за 14 декември извънредно общо събрание на акционерите на Петрол.

Става дума за поземлен имот и построените на него сгради (39 в случая, които ще бъдат внесени в капитала на Варна Сторидж под формата на непарична вноска), намиращ се в Петролна база „Варна", район „Аспарухово", Южна промишлена зона с идентификатор №10135.5501.239 по кадастралната карта и регистри, одобрен със заповед РД-18-73.23.06.2008 на изпълнителния директор на АГКК. Площта на терена е 91 701 кв. м. Освен него в капитала на дъщерната компания ще бъде апорторан и поземлен имот в същата част на Варна, с идентификатор №10135.5501.240, с площ от 1 294 кв. м. и с построени в него сгради - четири на брой, както и движими вещи, други дълготрайни активи в Петролна база „Варна".

Номерът на имота съвпада с този на имота, за когото акционерите на Петрол решиха на ИОСА в края на октомври да учредят ипотека, чрез която да обезпечат задълженията на дъщерното на Петрол дружество Нафтекс Петрол към SOCAR Trading. Тогава общото събрание гласува и „За" учредяване на особен залог на машини и съоръжения, собственост на публичната компания, намиращи се в Петролна база „Варна".

Стойността на непаричната вноска в капитала на Варна Сторидж, а именно земя, сгради, машини и съоръжения, други материални и нематериални активи в петролната база, възлиза на 18.73 млн. лева. От тях оценката за земята е 14.71 млн. лева, на сградите 965 300 лева, а на машините, съоръженията и движимите вещи - 3.05 млн. лева.

Срещу непаричната вноска в капитала на дъщерната компания, Петрол ще придобие 1.87 млн. дяла, с номинална стойност 10 лв. всеки.

„Отделянето на активите в самостоятелно дружество, с предмет на дейност товароразтоварване и съхранение на горива, ще доведе до оптимизиране на резултатите от експлоатацията на апортираните активи, като в същото време ще позволи на Петрол да се съсредоточи в управлението на търговските си обекти, с цел повишаване на обемите продажби, подобряване на качеството на обслужване и реализиране на по-големи печалби от дейността в интерес и за благото на своите акционери", се казва в мотивираното становище на управата на Петрол за предлаганата сделка.

Към края на борсовата сесия имаме 18 изтъргувани акции на Петрол на борсата при 3.71 лв. за лот, което е повишение от 0.27% за деня.

Петрол АД-София, 5PET – профил и борсова статистика

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Sonu
# 0
13:06 | 18 June 2012
Well I guess I don't have to spend the weekend fgiurnig this one out!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Нова елегантност при външните врати от Hörmann

Вратата ThermoPlan Hybrid се отличава със съосна визия на платното...