Петрол ще апортира в капитала на еднолично притежаваното дружество Варна Сторидж свой имот, за когото акционерите на публичната компания решиха да учредят ипотека в края на октомври, става ясно от дневния ред на насроченото за 14 декември извънредно общо събрание на акционерите на Петрол.

Става дума за поземлен имот и построените на него сгради (39 в случая, които ще бъдат внесени в капитала на Варна Сторидж под формата на непарична вноска), намиращ се в Петролна база „Варна", район „Аспарухово", Южна промишлена зона с идентификатор №10135.5501.239 по кадастралната карта и регистри, одобрен със заповед РД-18-73.23.06.2008 на изпълнителния директор на АГКК. Площта на терена е 91 701 кв. м. Освен него в капитала на дъщерната компания ще бъде апорторан и поземлен имот в същата част на Варна, с идентификатор №10135.5501.240, с площ от 1 294 кв. м. и с построени в него сгради - четири на брой, както и движими вещи, други дълготрайни активи в Петролна база „Варна".

Номерът на имота съвпада с този на имота, за когото акционерите на Петрол решиха на ИОСА в края на октомври да учредят ипотека, чрез която да обезпечат задълженията на дъщерното на Петрол дружество Нафтекс Петрол към SOCAR Trading. Тогава общото събрание гласува и „За" учредяване на особен залог на машини и съоръжения, собственост на публичната компания, намиращи се в Петролна база „Варна".

Стойността на непаричната вноска в капитала на Варна Сторидж, а именно земя, сгради, машини и съоръжения, други материални и нематериални активи в петролната база, възлиза на 18.73 млн. лева. От тях оценката за земята е 14.71 млн. лева, на сградите 965 300 лева, а на машините, съоръженията и движимите вещи - 3.05 млн. лева.

Срещу непаричната вноска в капитала на дъщерната компания, Петрол ще придобие 1.87 млн. дяла, с номинална стойност 10 лв. всеки.

„Отделянето на активите в самостоятелно дружество, с предмет на дейност товароразтоварване и съхранение на горива, ще доведе до оптимизиране на резултатите от експлоатацията на апортираните активи, като в същото време ще позволи на Петрол да се съсредоточи в управлението на търговските си обекти, с цел повишаване на обемите продажби, подобряване на качеството на обслужване и реализиране на по-големи печалби от дейността в интерес и за благото на своите акционери", се казва в мотивираното становище на управата на Петрол за предлаганата сделка.

Към края на борсовата сесия имаме 18 изтъргувани акции на Петрол на борсата при 3.71 лв. за лот, което е повишение от 0.27% за деня.