Петрол изкупи обратно на 12 октомври свои еврооблигации с номинална стойност 11.78 млн. евро, информираха от публичния дистрибутот на горива. Цялата емисия дългови ценни книжа е с номинал 100 млн. евро и са емитирани през 2006 г. на международните капиталови пазари.

Лихвата е 8.375%, а падежът им следваше да бъде през втората половина на този месец. От компанията обаче успяха да предоговорят с облигационерите наскоро условията по погасяването на дълга.

Става дума за промяна на падежа на емисията от 26 октомври 2011 г. на 26 януари 2012 година, като за посочения период на облигационерите се изплаща определената с условията на еврооблигациите лихва.

Публичната компания договори и отсрочка на последното лихвено плащане по емисията, дължимо на 26-и този месец, за 26 януари догодина.

Акционерите на Петрол ще се съберат на извънредно общо събрание на 25-ти, този месец. Сред решенията, които ще се гласуват тогава, в случай, че събранието се проведе нормално и няма претенции от страна на някой от двамата основни акционера в Петрол Холдинг - Митко Събев и Денис Ершов, ще бъде привличането на нов дълг или емитиране на други инструменти на до 100 млн. евро, с които вероятно ще се покрива сегашното задължение на Петрол.

Акциите на дистрибутора поевтиняха на БФБ-София в четвъртък с 0.02%, до 3.999 лв. за лот.