Петрол не разполага с достатъчен паричен ресурс, за да изпълни задълженията си при настъпване на падежа на облигационната емисия от 100 млн. евро, който предстои на 26 октомври тази година, информират от дистрибутора на горива.

Поради тази причина на компанията се налага да набави средствата чрез други способи, като според УС на Петрол, най-подходящият е чрез привличане на нов дълг за рефинансиране на съществуващите задължения. Проблемната облигационна емисия е с годишен купон 8.75%.

От компанията уточняват, че работят активно върху този вариант от известно време.

Като структура сделката ще представлява: привличането на дълг чрез заем, дългови инструменти, продажба с опция за обратно изкупуване на активи или репо сделка с ценни книжа, като общата стойност на финансирането е до 75 млн. евро, с максимален срок на погасяване до 6 години, при лихвен разход не по-висок от текущата годишна лихвена доходност на еврооблигационната емисия на компанията, завишена с 500 базисни лихвени пункта. Тази информация се съдържа в доклада на УС на Петрол, който ще се приложи към насроченото за 2 юни извънредно ОСА, на което ще се разисква и въпросът за рефинансиране на дълга.

Прави впечатление обаче, че горната информация за условията по новия заем се различава с тази, която съпровожда дневния ред на събранието, а именно: „овластяване на Управителния съвет и на Изпълнителния директор на Петрол да организират привличането на дълг чрез заем, дългови инструменти, мецанин финансиране, продажба и обратно изкупуване на активи или чрез друг способ, като общата стойност на финансирането е до 100 (сто) милиона евро, с максимален срок за погасяване до 7 години".

От компанията смятат рефинансирането на дълга като най-добрата възможност към момента, като по този начин ще се избегне продажбата на активи/инвестиции на подценена стойност, като резултат от световната криза, конфликта между акционерите в Петрол холдинг и произтичащата от това уязвимост.

На предстоящото събрание акционерите на Петрол ще гласуват за пореден път решението да увеличат капитала на свързаното с Петрол дружество Нафтекс Петрол, чрез обръщането на дълг в капитал в размер на 200 млн. лева, част от вземанията на Петрол от Нафтекс Петрол. Това решение трябваше да се гласува миналата есен, но тогава процедурата бе осуетена, поради което решението ще се обсъжда и на 2 юни.

Акционерите на Петрол ще гласуват и промени в устава на компанията.

Акциите на дружеството не се търгуваха на борсата днес. Цената на затваряне от петък е 6.88 лв. за лот.