Петрол отдели бензиностанциите си в Елит Петрол

2292
Петрол отдели бензиностанциите си в Елит Петрол

Петрол АД увеличи капитала на дъщерната си компания Елит Петрол, след решение на общото събрание на акционерите на дружеството. Вноската от страна на публичната компания ще бъде земи, сгради, машини и съоръжения, други дълготрайни материални и нематериални активи, намиращи се в 197 бензиностанции на компанията.

Срещу тази непарична вноска Петрол АД ще придобие 71.98 млн. акции от Елит Петрол с номинална цена от 1 лв.

Предложение на акционер подложи на гласуване, не включването в апортната вноска на бензиностанция, находяща се във Варна и оценена на 1.114 млн. лв. Акционерите обаче отхвърлиха искането, като в него не участваха заинтересованите лица по смисъла на закона Петрол Холдинг и Нафтекс Петрол.

От Петрол АД информират, че отделянето на активите в самостоятелно дружество с предмет управление и разпореждане с активи, ще позволи на Петрол да се съсредоточи в управлението на търговските си обекти с цел повишаване на обемите продажби, подобряване на качеството на обслужване и реализиране на по-големи печалби от дейността в интерес и за благото на своите акционери.

„Отделянето на активите в отделно специализирано дружество за управление и разпореждане с такива активи, ще доведе до извличането на максимални финансови изгоди от експлоатирането им. Предвид това, че Елит Петрол ЕАД е 100% дъщерно на Петрол АД реализираните изгоди от ефективното им управление индиректно ще бъдат в полза на акционерите на Петрол АД", уведомяват от компанията.

Стратегическите планове на дружеството включват развитието на мрежата от търговски обекти, чрез инвестиране в обновяването на съществуващите търговски обекти, строителство на нови обекти, както и привличане под търговската марка Петрол на собственици на бензиностанции.

Днес акциите на Петрол поскъпват с над 10%, до 5.25 лв. за лот.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg